A Google szuper szemüvege, amely Google Glasses néven válhat ismertté a nem is oly távoli jövőben, feltűnt néhány, az FCC számára beküldött anyagban, amelyekből számos érdekesség derül ki az impozáns termékkel kapcsolatban. Ezekből már tudható, hogy a szuper-szemüveg 802.11 b/g típusú WiFi adaptert, illetve Bluetooth 4.0-s támogatást egyaránt kap, ám mégsem ezek a legkülönlegesebb funkciói, hanem az, ahogy a felhasználó számára továbbítja a különböző hangokat.

A Google újdonsága fej- és fülhallgató nélkül oldja meg a hangtovábbítást, méghozzá úgy, hogy ehhez egy régóta ismert, ám szélesebb körben nem igazán használt technológiát, a csontvezetést hívja segítségül. A speciális rendszer a hangrezgéseket a fül körüli koponyacsontok felhasználásával továbbítja majd, így kényelmesen hallgathatunk vele például zenét is - mindezt úgy, hogy eközben azt is halljuk, ami körülöttünk történik.

Az FCC bejegyzésben a Google Glasses tulajdonságainak felsorolásában tűnik fel a fentebb említett technológia. A bejegyzés szerint a szemüveg egy beépített rezgőegységgel érkezik, amely a felhasználó koponyacsontjához érintkezve, a csontvezetés elvét felhasználva közvetíti a felhasználó felé a különböző hangokat, természetesen rezgések formájában. Korábban a Google már bejegyeztetett egy szabadalmat, amely a fentebb említett eljáráshoz kapcsolódik, úgyhogy a cég a jelek szerint teljesen komolyan gondolja az technológia alkalmazását - a vállalat mérnökei valószínűleg komoly lehetőséget látnak az általuk kidolgozott, szabadalmaztatott eljárásban.

Maga a csontvezetésen alapuló hangtovábbításra alkalmazható eljárás nem tekinthető technológiai áttörésnek, hiszen a lehetőség régóta ismert, igaz, eddig még nem vált igazán népszerűvé - valószínűleg azért, mert nem volt olyan ütőképes koncepció, amelyben láttak volna fantáziát a piac szereplői. Amennyiben a Google Glasses ütőképesen alkalmazza a fentebb említett eljárást, úgy a helyzet jelentősen megváltozhat: a csontvezetésen alapuló hangtovábbítási eljárás rövid időn belül meghódíthatja a kereskedelem fő áramába szánt megoldások piacát.

Korábban, az elmúlt év elején, illetve tavaly nyáron, a Google I/O alkalmával már meg lehetett tekinteni a Google "Project Glass" munkanév alatt futó fejlesztésének gyümölcsét: bemutatón a média képviselői, illetve a fejlesztők egyaránt ízelítőt kaptak abból, mire képes a Google különleges szemüvege.

Az információk szerint a fejlesztők néhány hónap múlva már meg is kaphatják a Google Glasses első példányait, méghozzá darabonként 1500 dolláros áron. A vásárlók a fejlesztők után egy évvel juthatnak hozzá először a Google különleges termékéhez - az még egyelőre nem világos, hogy a Google Glasses ajánlott végfelhasználói ára hogyan alakul.

Forrás: ipon.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 880 409 megtekintés

Videó: 49 058 974 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053778

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh