A világon elsőként vont ki földgázt egy tengeralatti metán-hidrát lelőhelyből egy japán állami cég kedden: a technológiai előrelépés a vállalat reményei szerint a közeljövőben megoldhatja a nyersanyagokban szegény szigetország energiaellátását.

A kísérlet során a JOGMEC nevű energetikai cég és a japán ipartudományi és technológiai intézet kutatói egy, a szigetország partjaitól 80 kilométerre, 1300 méterrel a tengerszint alatt fekvő lelőhelyen vízzé és metánná bontották a fagyott gázt, majd kiszivattyúzták az így létrejött metángázt.

A metán- és vízmolekulákból álló metán-hidrát alacsony hőmérsékleten képződik a tengerek mélyén a tengervíz keltette nagy nyomás alatt, de állandóan fagyott talajban is megtalálható. A japán kutatók egy nyomáscsökkentő eljárással nyertek ki metángázt az elegyből.

A metán a földgáz egy alapvető alkotóeleme, ezért többek között Kanada, az Egyesült Államok, Norvégia és Kína is kutatásokat folytat a metán-hidrát alternatív energiaforrásként való felhasználására.

Japán 2001 óta több száz millió dollárt ölt a technológia kifejlesztésébe. A JOGMEC korábban Kanadában már sikeresen nyert ki metángázt a megfagyott földben talált elegyből hasonló eljárás alkalmazásával.

A cég reményei szerint a technológia felhasználásával 5-6 éven belül megkezdhetik a Japán partjai mentén húzódó metán-hidrát lelőhelyek üzleti célú kiaknázását. Egyes jelentések szerint a szigetország 14, mások szerint akár 100 évig is képes lenne kielégítenie földgázszükségleteit a mélytengeri lelőhelyek feltárásával.

Japán a világ legnagyobb cseppfolyós földgáz importőre. A 2011. márciusi fukusimai atomerőmű-baleset óta - amelyet követően kettő kivételével leállították a korábban a szigetország áramellátásának mintegy harmadát fedező nukleáris reaktorokat - a nyersanyagokban szegény Japán energiaellátásának mintegy 90 százalékát behozott földgázból biztosítják.

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium közlése szerint a próbafúrásokat két hétig folytatják majd. Amennyiben sikerül a gáz folyamatos és stabil kivonása, az "jelentős előrelépést" jelentene a technológia üzleti célú felhasználásában a kísérletben részt vevők szerint.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 866 megtekintés

Videó: 47 968 020 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887506

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh