Orosz lapértesülés alapján a helyi belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) több éve képesek lehallgatni a Skype-on keresztül folytatott beszélgetéseket és megállapítani a telefonálók pontos tartózkodási helyét.

A Vedomosztyi orosz napilap közölte, hogy a Skype-beszélgetések lehallgatása évek óta bevett gyakorlat Oroszországban. Az újság forrásként Ilja Szacskovra, a Group-IB számítógépes biztonsági cég igazgatójára hivatkozott. "Emiatt az alkalmazottainknak tilos a fontos munkáikról a VoIP-szolgáltatáson keresztül beszélniük" - jegyezte meg Szacskov. Néhány IT-szakértő azt gyanítja, hogy a lehallgatásokat biztosító programmodulokat 2011, a Skype felvásárlása után építettek be a szoftverbe. A Microsoft 2011 májusában vásárolta meg a céget, egy hónappal később a Vedomosztyi arról számolt be, hogy az amerikai társaság kész átadni az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak a Skype titkosítási algoritmusát. Majd 2011 júliusában ismertté vált az a Microsoft-szabadalom, amely lehetővé teszi a VoIP-kommunikáció lehallgatását.

Az úgynevezett Recording Agent alkalmazások segítségével lehallgathatók, ellenőrizhetők, rögzíthetők és eltárolhatók a Skype és más VoIP-szolgáltatók hálózatában folytatott beszélgetések. Ezeket a programokat el lehet rejteni akár egy routerban vagy egy szervezet belső hálózatában is. A Recording Agent akár egy olyan szoftvermodul is lehet, amely a telefonszerver és a hálózat közötti forgalmat figyeli. A szabadalmat 2011. június 23-án, vagyis egy hónappal a Skype felvásárlása után hagyta jóvá az amerikai szabadalmi hivatal.

Makszim Emm, a Peak Systems IT-vállalat igazgatója szintén azt hangsúlyozta, hogy a 2011-es felvásárlás után látták el a Skype-ot a lehallgatási lehetőséget biztosító modullal. Az újság emellett egy orosz hivatalnokot is idézett, aki kijelentette: a hatóságok számára nem jelent áthatolhatatlan akadályt a VoIP-beszélgetések lehallgatása. Sem az FSZB, sem az orosz belügyminisztérium nem kommentálta ugyanakkor a hírt. Az FSZB egyébként már 2011 januárjában biztonsági kockázatnak tartotta a technológiát és emiatt felmerült, hogy a Skype-ot, a Gmailt és a Hotmailt be is tilthatják Oroszországban. A népszerű VoIP-szolgáltatás lehallgatásának kockázata nem csak Oroszországban magas, nemrég arról számolt be a BusinessWeek, hogy kémkedik és megfigyel a Skype kínai változata.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 730 562 megtekintés

Videó: 48 938 244 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029479

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh