A vízfelszínen úszó műanyaghulladékok - amelyek a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt néven elhíresült jelenségért is felelősek - súlyosbodó problémát jelentenek a Föld legnagyobb édesvizű tavait alkotó Nagy-tavakban is - ismertették legfrissebb eredményeiket kutatók az amerikai vegyészeti társaság (ACS) találkozóján.

"A műanyagok tömeggyártásának és nem megfelelő kezelésének következtében a műanyaghulladék jelentős és állandó szennyező anyaggá vált a világtengerek part menti területein és óceánjaiban és ez alól a Nagy-tavak sem jelentenek kivételt" - húzta alá a találkozón elhangzott beszédében Lorena M. Rios Mendoza, a Nagy-tavaknál folytatott vizsgálat vezetője.

Mint hozzátette: a halak és a madarak is sérülhetnek azáltal, ha véletlenül megeszik a műanyagrészecskéket, vagy elnyelik az azokból a vízbe szivárgó anyagokat. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy ezen mérgező anyagok vajon káros mennyiségben kerülnek-e be a táplálékláncba.

Az óceánokban és a Nagy-tavakban lévő műanyaghulladék nagy része az egyszerű szemlélő számára észrevétlen marad a részecskék apró mérete miatt. Rios és csapata a Nagy-tavak közé tartozó Erie-tóból vett vízmintákat vonta elemzés alá. Az eredmények 1500-1,7 millió műanyagrészecskét mutattak ki négyzetmérföldenként - ismertette az eredményeket az ACS hivatalos oldala.

A szakember szerint az óceáni műanyaghulladék problémája gyorsan növekszik. A műanyaggyártás 500 százalékkal növekedett 1980 óta és ma már a műanyagok a felelősek az óceáni vízszennyezés 80-90 százalékáért. A hulladék egy részét műanyagzacskók, flakonok, halászzsinórok és háztartási termékek alkotják.

A műanyaghulladékok problémája azonban még súlyosabb lehet a Nagy-tavak esetében - mondta Rios. A kutatók eredményei szerint ugyanis a mikrorészecskék - amelyek méretükből adódóan nagy fenyegetést jelentenek a tengeri élővilágra - aránya 24 százalékkal magasabb volt a Nagy-tavakban, mint az Atlanti-óceán déli részéből gyűjtött vízmintákban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 597 927 megtekintés

Videó: 27 931 375 megtekintés

Látogatók

Összesen5155518

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh