Orosz kutatóknak sikerült egyeztetni az energia-áramlást az adatcserével. Világviszonylatban is az első ilyen vonalat alakították ki a Moszkva megyei Dubnában, a tudományos parkban. A megoldás az oszlopok között kialakított szabványos üvegszálas kábelre épül. A projektet a Mezon cég, a Dubna Egyetem innovációs kisvállalata valósítja meg.

Orosz szakemberek Nikola Tesla amerikai mérnök és fizikus technológiájára alapoztak. A tudós még a 19. században módszert javasolt az aktív kapacitás továbbítására, a fémvezetőből készített üvegszálas vonal rezonancia-tulajdonságai alkalmazásával. A módszer lényegét a fejlesztő cég, a Mezon főmérnöke, Alekszandr Antonov ismerteti..

„Az információ üvegen, optikai szálon át áramlik, az energia pedig a kábel fémburkolatán át. A kábel konstrukciója olyan, hogy benne 10 üveg optikai szál van. Ezeket egyfajta cső borítja, e körül fém szalag van, amely a kábelt védi. Aztán következik a polietilén burkolat. Egyszóval, az információ üvegszálakon, optikai szálakon át áramlik, a villamos energia pedig a fémburkolaton. Minekutána rezonancia-módszert alkalmazunk, az aktív áram a láncban nem áramlik, az elektromos kábel mentén terjed a hullám, és a feszültségveszteség nagyon kicsi. Vagyis nagyon előnyös nagy távolságra továbbítani. Ez az előnye.”

Az üvegszálas kábel burkolatán feltölthető a mobilszolgáltatók telefonjai működéséhez szükséges berendezés, vagyis megtakarítható a réz, hiszen az üvegszálas kábelen a villamosság acélburkolaton át továbbítható. A villamos energia és az információ együttes áramlása nagy szinergikus hatást eredményez – hangsúlyozza a Dubna Nemzetközi Egyetem rektorhelyettese, Jurij Krjukov.

„Mindannyiunk otthonában egyszerre több kábelszisztéma van: villamosenergia-vezeték, az internet működéséhez szükséges adatátviteli hálózat, a telefonhálózat, a televízió, a riasztóberendezés. Az információs rendszerek fokozatosan egy közös hálózatba – adatátviteli hálózatba – tömörülnek. Az elektromos hálózatok külön állnak, mert nincs olyan technológia, amelynek köszönhetően integrálni lehetne azokat egy szisztémába. Két külön szisztéma kialakítása dupla költséget kíván meg. Aztán pedig az adatátviteli hálózatot és az energia-továbbító hálózatot egyszerre két cég szolgálja ki. Ha sikerül ezt egy hálózatba tömöríteni, olcsóbb lesz az üzemeltetése.”

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 942 816 megtekintés

Videó: 49 094 530 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058652

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh