A rovarok sok apró lencséből álló összetett szemét vették alapul mérnökök új, görbe felületű kamerájuk megalkotásánál. Még nagyon kezdeti fázisban vannak.

Az Illinois Egyetemről származó kutatócsoport négy ország kutatóival és mérnökeivel működik együtt a megvalósításban, eredményeiket a Nature magazinban tették közzé. A félgömb alak széles látószöget biztosít bármiféle torzítás nélkül, a mélységélesség pedig közelít a végtelenhez. Az elkészült prototípuson 180 fényérzékeny alkatrész van, mindegyik saját lencséje mögött, de a mérnökök reményei szerint 20 000 elemből állót is tudnak készíteni, ami már hasonló felbontást nyújtana, mint amivel egy szitakötő rendelkezik.

Mivel minden szenzor saját, korábban hiperfokálisra állított optikáján át lát, a kamera minden irányba mindent lát, és az eltérő nézőpontok miatt extrém érzékenyen észleli a mozgást. A leírás szerint a lencséket rugalmas felületre rögzítették és az egyes elemek közötti kapcsolat deformálható. A megfelelő görbületet a rögzítőelem felpuffasztásával állították be. A továbbfejlesztésnél amellett, hogy nagyobb felbontású változaton dolgoznak tervezik a domborúság szabályozhatóságát is. A fejlesztők elképzelése szerint találmányuk az endoszkópoknál vagy a robotrepülőgépek kameráinál lesz használható.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4608768

Jelenleg az oldalon

5
Online