Csalódást keltett a svájci jegybank tegnapi lépése, amelyben nem határozott meg konkrét árfolyamsávot, ám közben a kamatpiaci beavatkozást nem kellőképpen értékelte, vagy értette a piac. Pedig ez akár meg is fordíthatja a frank erősödő trendjét.

A csalódást tegnap az okozta, hogy a devizaárfolyamokba nem avatkozik be az SNB - azaz nincs szó sem árfolyam-célsávról, sem árfolyamrögzítésről -, de a kamatpiacon végrehajtott egy drasztikusnak nevezhető módosítást. Az euró/svájci frank devizaswapokra a korábbi mínusz 40 pont helyett mínusz 66 pontot határozott meg, vagyis évi másfél százalékos negatív kamatra fogad csak be svájci frank betétet. Ezt nyugodtan lehet büntetőkamatnak nevezni - fogalmazott Ötvös Mihály, a CIB senior deviza kereskedője, aki szerint a piac is tudta, hogy kicsi a valószínűsége a devizapiaci intervenciónak, így furcsa volt a kiábrándulás mértéke a bejelentés után. (Amint arról beszámoltunk, 1,1520-ról 1,1230-ra zuhant az EUR/CHF jegyzése a jegybank tegnap reggel 9 órakor kiadott közleménye után). Pedig a pénzpiaci intézkedéseket végrehajtotta a SNB, ezt pedig a piac nem értette, vagy nem értékelte kellőképpen.

Mit is jelent az intézkedés?

Ha egy befektető euró/svájci swapokon keresztül akar elhelyezni frankot, akkor azt csak -1,5 százalékon tudja megtenni, így nem éri meg hosszú távon svájci frankot tartani. Ezt az intézkedést főleg a helyi bankokra méretezték, ha viszont ők csak ennyin tudják kihelyezni, akkor nem fognak kamatot fizetni azoknak a befektetőknek, akik náluk helyeznek el betétet, így a külföldiektől is csak negatív kamatra fogadnak be frankot. Erre persze lehet válasz az, hogy akkor nem helyezik el ezeknél a bankoknál, hiszen a nulla kamat is jobb a negatív kamatnál.

Fontosabb, hogy a negatív kamat és az euró/svájci frank közötti negatív kamatkülönbözet a határidős devizapozíciókban is megjelenik, márpedig a spekulánsok nagy része a kisebbektől az egészen nagyokig ezeken a termékeken keresztül próbál frankba menekülni, vagy játssza meg a frankerősödési elképzelését. Ha valaki frank erősödésre tart pozíciót, az euró/svájci frankot ad el, ahol a nyitóár a kamatkülönbözet miatt folyamatosan csökken. Vagyis a frank vételi árfolyam napról-napra feljebb kúszik. Ha eddig valaki egymillió euróért frankot vásárolt, az 4000 frankot veszített három hónap alatt, ha az árfolyamok nem változtak. A mostani intézkedéssel ez 6600 frankra emelkedik.

Kamatkülönbözet persze eddig is volt, de az ebből adódó veszteséget bőven ellensúlyozta az intenzíven erősödő frankárfolyam, vagyis az euró/svájci csökkenése.

Újabb szereplők ezen a szinten már nem jönnek be frankot venni, hiszen ilyen alacsony kamattal nem érdemes, akik meg bent vannak és azt látják, hogy nem megy le, azoknak annyira eszi a nyereségét a carry (vagyis a negatív kamatkülönbözet), hogy inkább bezárják pozícióikat, és ezzel gyengítik a frankot - mondta Ötvös.

Ha nem jön újabb sokk, akkor működhet

A svájci jegybank intézkedésének sikere most azon múlik, hogy lesz-e egy újabb kockázati sokk a világban. Ha lesz, akkor ismét elkezdik vásárolni a frankot és akkor megéri a büntetőkamattal is újabb pozíciókat nyitni, mert az árfolyam gyors változása ezt kompenzálja.

Ha viszont nem lesz sokk és nyugalmasabb időszak következik (legalább újabb rossz hír nem érkezik), akkor elkezdik felszámolni a svájci frank vételi pozíciókat és kialakulhat egy lassú frankgyengülés, hiszen még mindig nagy EUR/CHF short pozíciók vannak.

Az idő dönti el, hogy ez az intézkedés hatékony lesz-e - a leginkább az támogatná, ha Európában kissé rendbe tennék az adósságválságot. Ezzel egy nagy kockázati tényező kimenne a rendszerből és nem lenne ilyen népszerű a svájcifrank-vásárlás. A svájci jegybank lépése viszont jónak mondható, ráadásul olcsó is, különösen egy spot piaci intervencióhoz hasonlítva. Így most először van esély arra, hogy a trend tényleg megforduljon.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 734 099 megtekintés

Videó: 28 056 901 megtekintés

Látogatók

Összesen5164974

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh