A CIA eltitkolta Lee Harvey Oswalddal fenntartott kapcsolatát, emiatt sokan gyanakodni kezdtek arra, hogy a titkosszolgálatoknak köze volt a Kennedy-gyilkossághoz – állítja Antony Summers Pulitzer-díjjelölt újságíró. Summer saját maga is nyomozott a 35. amerikai elnök meggyilkolása ügyében és könyvet írt róla Not In Your Lifetime címmel. Felfedezéseiről, a levont konklúziókról az Oroszország Hangjának adott exkluzív interjújában nyilatkozott.

– Mit tudott meg az ügyben folytatott nyomozása során? Most már Ön mely verziót fogadja el?

– Kutatásaim eredményei alapján teljesen elvetem azt az ötletet, hogy Kennedy meggyilkolásához valamilyen módon köze lett volna a Szovjetuniónak. Az 1963. november 22-i események számos szemtanújával elbeszélgettem, rengeteg anyagot átvizsgáltam és arra a következtetése jutottam, hogy Kennedy meggyilkolását valószínűleg a maffia szervezte meg, konkrétan maffiózó körök két vezetője, akiket soha nem üldöztek úgy, mint Kennedy idején, Castro kubai ellenfeleivel egyetemben.

– Not In Your Lifetime c. könyvében Ön idézi egy irat teljes szövegét, amelyik igazolja, hogy a CIA mégis kihallgatta Lee Harvey Oswaldot, amikor az visszatért Oroszországból az Egyesült Államokba. Legyen szíves, mondja el, milyen következtetésekre jutott az irat áttanulmányozása után.

– Mindenekelőtt tudni kell, hogy akkoriban javában folyt a hidegháború, azonkívül 1962 októberében kitört a karibi válság. Nagy volt a feszültség akkoriban. Egy amerikai honpolgár sem tehette meg, hogy elindul a Szovjetunióba, visszatér onnan és nyugodtan él aztán az Egyesült Államokban. Mindenkit, aki visszatért a Szovjetunióból, nagyon komolyan kihallgatta CIA, ez volt a bevett gyakorlat.

Lee Harvey Oswald egy olyan bázison szolgált, ahonnan kémrepülőgépeket indítottak a Szovjetunióba. Oswald sorkatona volt, de ennek ellenére sokat látott és sokat tudott. És ez a személy amellett döntött, hogy elutazik a Szovjetunióba, Minszkben él és dolgozik, szovjet lányt vesz feleségül, majd visszatér hazájába orosz feleségével és kisgyermekével. Vajon mi történik? Önök bizonyára azt hihetik, hogy rengeteg időt, órákat, sőt, meglehet napokat töltött a CIA-nél kihallgatáson? Mindazonáltal a CIA ragaszkodott ahhoz, hogy Oswaldot senki nem hallgatta ki és nyugodtan élhetett Texasban. Ez abszolút hihetetlen történet. Vannak anyagok, amelyek bizonyítják, hogy mégis volt kihallgatás. De mi történt aztán? Szerintem választania kellett: vagy börtönbe kerül, vagy pedig együttműködik a CIA-vel és azt csinál, amit mondnak neki. Akkor minden a helyén van. Egy évvel a Kennedy-gyilkosság előtt támogatni kezdi Castrót. Hivatalos adatok szerint valóban őszintén támogatta politikáját. Véleményem szerint nagyon is valószínű, hogy a Kuba elleni propagandaháború eszközeként használták. Majd aztán azok, akik a Kennedy-gyilkosságot tervezték, elérték, hogy Oswaldot megölje Jack Ruby. Az amerikai titkosszolgálatok ekkor nyugtalankodni kezdtek: nem szerették volna, hogy bárki is megtudja, hogy bármi közük is van Oswaldhoz, legyen az vétkes vagy sem. Az iroda eltitkolta az Oswalddal fenntartott kapcsolatát, és ez a viszonylag ártatlan hazugság bebizonyította, hogy a CIA hazudhat ennél sokkal komolyabb és sokkal veszélyesebb dolgokról. Végeredményben évtizedeket veszítettünk és az amerikai nemzet meg van győződve arról, hogy titkosszolgálataiknak közük van a Kennedy-gyilkossághoz. Én ezt egyébként kevéssé valószínűnek tartom.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 661 250 megtekintés

Videó: 48 867 457 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7017596

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh