Még a Google Glass is csak a jövő technikája, de itt van már az annál is sokkal többet ígérő – ugyanakkor kicsit vészjósló szerkezet. Egy kamera, ami kiolvassa az agyadból, hogy mire vágysz.

Gyanútlanul sétálgatsz, nézelődsz turistaként egy idegen városban, majd hirtelen meglátsz valamit, ami éppen akkor, éppen ott történik. Motorozó majom, vadászó oroszlán, a világ legszebb nője egy nyitott sportkocsiban. Olyan kép, amit meg kellene örökíteni – de nem tudod. Mert mire előveszed a fényképezőt, bekapcsolod, és mire az exponál már rég elment, eltűnt, mintha ott se lenne. De hát nem mehetsz végig a fejeden egy fényképezővel. Vagy miért ne? Ha pedig az már akkor érzékelné, hogy mit akarsz felvenni, amikor szinte még magad sem tudod, akkor nem veszne el egyetlen fontos, érdekes, különleges pillanat sem az életedből. Ami meg érdektelen, annak nyomsz egy nagy DELETE gombot. Sci fi? Nem.

Neurocamnak hívják, a hónap kütyüje Japánban. A japán minikamera, amely az agy folyamataihoz kapcsolódik még csak kísérleti példány. Állandóan elemzi az agy folyamatait:0-tól százig értékeli azokat. Ha erős agyi aktivitást - vagy komoly vágyat - regisztrál, akkor már kész is a videó. Az egész ráadásul már meglévő technikán alapul.

Egyelőre kicsit bután néz ki az ember fejére szerelt iPhone, de ha sokan hordják meg lehet majd szokni. annyiban tud többet mint a már elérhető Google Glass, hogy nem vezényszóra működik, hanem a telefonba szerelt EEG applikáció figyeli az agyhullámokat és értékeli azokat.

A legfőbb felhasználása persze nem is az egyéni kamerázásban rejlik, hanem a kereskedelemben – a reklámozók egy ilyen kamera segítésével sokkal jobban felmérhetik majd nem csak a vevők igényeit, de az érezéseit is.

A Neurocam, akárcsak a Google Glass, persze komoly etikai problémákat vet fel, sőt, magánéleti feszültséget is okozhat elterjedt használata. mert egyáltalán nem biztos, hogy csak az érdekes hírek és szép műemlékek keltik fel az érdeklődésünket - és mi lesz például akkor, ha párunk tölti le a képet, és kiderül, hogy míg vele beszélgettünk valójában végig más nők testtájait fixíroztuk.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 733 megtekintés

Videó: 48 925 324 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027014

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh