Az ISON, a „század üstököse” felé irányul most világszerte a csillagászok figyelme. Közeledik a Nap felé, és számos kutató szerint, ezt a „találkozót” az üstökös „nem éli túl”, de búcsúzásként csodaszép kozmikus show-val ajándékozza meg a Föld lakóit.

Kezdettől fogva az volt a vélemény, hogy az utóbbi évek legragyogóbb üstököséről van szó. Ezért is kíséri útját kiemelt figyelem. Artyom Novicsonok orosz és Vitalij Nyevszkij belorusz kutatók fedezték fel a múlt év szeptemberében. Fénye erősödött, és most ragyogását a legfényesebb csillagéhoz, a Szíriuszhoz lehet hasonlítani.

A napközelség azt jelenti, hogy ma 1,16 millió km távolságban halad el a Nap középpontjától. Több tudós úgy látja, hogy ezt a találkozót az ISON nem éli túl: a gravitáció és a közel 3 ezer fok hatására szilánkokra hullik. A Föld lakóinak igazi kozmikus tűzijátékban lesz részük - állapította meg Anatolij Gyenyiszov, az ufai planetárium igazgatója.

Nagyon hatásos látvány, amelyet december 3-5.között a reggel órákban lehet majd megfigyelni.

Most az ISON szabad szemmel nem látható, mert valósággal „elmerül” a napfényben. De a tudósok szerint, a kozmikus játék olyan látványos lesz, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a Lovejoy üstökös esett szét a látóhatáron. 2011-ben karácsony előtt a világsajtót bejárták a csodás képek, amelyeken az üstökös fénycsóvája átszeli az éjszakai eget. Akkor azonban csak a déli félteke lakosai lehettek a látvány részesei. Most a tündöklő égi jelenségnek tanúi lehetnek az északi félteke lakói is.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 849 683 megtekintés

Videó: 49 029 308 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7046016

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh