Egy friss tanulmány szerint ha ettől a pillanattól megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor is évszázadokig tartana a globális felmelegedés.

Egyes kutatások alapján ha most azonnal befejeződne az üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor a környezetünk is pozitívan reagálna ezek eltűnésére és éveken belül javulnának a mostani állapotok. Ma azonban megjelent egy tanulmány a Nature Climate Change címet viselő folyóiratban, mely szerint ez a "tisztulási és regenerálódási folyamat" évszázadokig is eltarthat. A kutatók számítógépes modellel vizsgálták meg, hogyan zajlana le ez a légköri tisztulás, ha 1800 milliárd tonna szén-dioxiddal a levegőben hirtelen leállna az utánpótlás.

A globális felmelegedés szerintük nem tűnne el azonnal, a hőmérséklet nem állna vissza egyből az iparosodás előtti "normál" szintre. 20 év után a szén-dioxid 40, 100 éven belül 60, míg nagyjából ezer év alatt 80 százaléka ivódna bele a vizeinkbe és a szárazföldekbe. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint ha az iparosodás előtti korszakhoz képest 2 fokkal emelkedne a bolygónk átlaghőmérséklete az katasztrófához vezetne a klímánkra. Jelen pillanatban ez a számláló 0.85-öt mutat és ez csak rosszabb lesz.

Thomas Frölicher, a Princetoni Egyetem munkatársa számításai alapján ez a 2 fok 250 millió tonnányi szén-dioxid kibocsátást jelent, ám jelen pillanatban ennek a dupláját termeljük ki. A globális felmelegedés ráadásul már azok számára is érezhető hatásokkal bír, akik nem laknak természeti katasztrófa sújtotta területeken. Ma például a Costa Rica területén található kávébab-ültetvények kapcsán is megjelent egy tanulmány, melyet Peter Lehner, a Természetvédelmi Tanács (NRDC) igazgatója jegyzett. Az írás összegzése szerint Costa Ricán apróbb ültetvényeken termesztik a kávébabot, ám a piac folyamatosan zsugorodik köszönhetően a klímaváltozásnak.

A növénynek ugyanis megvannak a maga igényei és hogy ezeket kielégítsék, a vállalkozók folyamatosan egyre magasabbra költöztetik az ültetvényeiket. Ám ott véges a hely és eme mozgolódásnak köszönhetően Costa Rica idei termelése 10 százalékkal már vissza is esett. Ugyanakkor ennél jóval fontosabb, hogy az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) márciusban megjelenő jelentése szerint a növények nem képesek átállni az új körülményekre, így a világ ételkészletének két százaléka eltűnik, míg a fogyasztás 14 százalékkal emelkedik.

Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama a napokban írta alá a törvényt, melyben a klímaváltozás okainak csökkentését vetíti előre, ám ezen lépést a szakértők és a nemzetközi környezetvédelmi szervezetek elkésettnek és nagyon kevésnek tartják. Álláspontjuk szerint 20 évvel ezelőtt kellett volna felébredni, az első IPCC jelentés után.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 745 774 megtekintés

Videó: 48 949 957 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031626

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh