Az amerikai Knightscope bemutatta a K5 prototípusát, ami egy R2-D2 bőrbe bújtatott Robotzsaru lesz és elméletileg 2014-től jelenhet meg az életünkben.

Bizonyára sok sci-fi rajongó nézte a jövőben játszódó filmeket vagy olvasott egy elképzelt világot bemutató könyvet és merengett el magában, milyen lenne egy olyan világban élni, amikor az utcákon robotok tartják fenn a rendet. Nos, a jelek szerint ez a korszak hamarosan beköszönt. A kaliforniai székhellyel rendelkező Knightscope cég ugyanis bemutatta a K5 nevet kapott robotját, ami valójában egy Robotzsaru-prototípus.

A 152 centiméter magas és 136 kilós súllyal rendelkező robot úgy fest, mintha egy centrifugára ráesett volna egy hajszárítóbúra, de a megjelenése csalóka. A K5 ugyanis nagyon hasznos képességekkel bír. Érzékelői segítségével képes látni, hallani, az illatokat is felismeri és meg is tudja azokat különböztetni egymástól, ráadásul sosem tart szünetet és nem lehet megvesztegetni. Emellett éjjellátó videokamerával, hőérzékelővel, arc- és rendszámfelismerővel is rendelkezik. Képes a vegyi- és biológiai fegyverek "kiszagolására" is a bennük található vegyszerek érzékelésével.

A közlekedést GPS és LIDAR rendszerekkel oldja meg a K5. Utóbbi azt jelenti, hogy lézernyalábok segítségével tapogatja le a környezetét és a visszaverődés alapján tájékozódik. A legfontosabb azonban, hogy nem csupán a környéket figyeli, hanem mellette a különböző kormányzati és közösségi információkat is "szemmel tartja" és ha bármilyen fenyegetést észlel, azonnal jelzi azt a veszélyesnek nyilvánított illetőkhöz vagy csoportokhoz legközelebb található rendőrőrsnek. Ez a bostoni merényletnél nagyon hasznos lett volna, hiszen ott az elkövetők Twitter-oldalakon üzengettek egymásnak, nem is titkolván szándékukat.

Azonban a legtöbb embert már az is zavarja, ha a rendőr kamerával rögzíti a különböző igazoltatásokat, majd ezen felvételeket a rendőrség zárt rendszerén belül kollégái számára is elérhetővé teszi. Éppen ezért a K5 által felvett anyagok teljes nyilvánosságot kapnak, bárki bármikor letöltheti az elkészült felvételeket. A K5 költséghatékonyabb is, mint emberi "kollégái", hiszen a 30 km/h maximális sebességgel közlekedő gép üzemeltetése óránként 6.25 dollárba kerül, ami egy dollárral kevesebb, mint az Amerikában adható minimális órabér.

A K5 tesztelése már a béta-fázisban tart és így sokak szerint nem lenne meglepő, ha jövőre már kigördülnének az első robotzsaruk, amik első körben múzeumokban, állomásokon és iskolákban vigyáznának az állampolgárokra.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 753 884 megtekintés

Videó: 48 953 517 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032229

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh