Lehet, hogy nem hangzik étvágygerjesztőnek az emberi eredetű zselatin, de Andrew Marszal szerint jó hatással lehet egészségünkre.

Alig pár héttel azután, hogy megtudtuk, az első mesterséges, laboratóriumi körülmények között őssejtekből készült hús hat hónapon belül valósággá válhat, egy újabb nehezen emészthető elképzeléssel döbbentenek meg a tudósok: emberi eredetű alapanyagokból állítottak elő élelmiszereket.

Bár első hallásra tudományos fantasztikumnak hangzik, a Pekingi Vegyészmérnöki Egyetem tudósai szerint „kutatói és ipari körökben egyre nagyobb az érdeklődés” az emberi DNS-ből előállított zselatin iránt. A Mezőgazdasági és élelmiszervegyészeti folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a sikeres kísérletsorozat keretein belül emberi géneket jutattak egy bizonyos fajta élesztőbe, hogy ily módon nagymennyiségű genetikailag módosított emberi zselatint állítsanak elő.

Az élelmiszeripar nagyon régóta használ zselatint és a folyóirat kiadója, az Amerikai Vegyészeti Társaság szerint az emberi eredetű zselatin „kiválthatná a különböző desszertekhez, édességekhez és egyéb élelmiszerekhez használt évi 300 000 tonna állati eredetű zselatint.”

Természetesen gondolni kell a biztonságra is. Egy londoni cukrászda például néhány hónappal ezelőtt anyatejből készült fagylalttal jött ki a piacra, de a terméket, higiéniai okokból hamarosan le kellett venniük a palettáról. „Az ilyen fajta élelmiszerek árusítására és importjára korlátozást kell majd bevezetni, mivel forgalmazásukhoz előzetes kockázat felmérési eljárás lefolytatására van szükség,” nyilatkozta az angol Élelmezésügyi Hivatal.

A tudósok szerint azonban az új zselatin fogyasztása semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár majd. „Az emberi, a sertés és a marha zselatin nagyon hasonlítanak egymásra,” magyarázza Dr. David Olsen, a génmódosított zselatinok specialistájának számító FibroGen egyik vezető tudósa. „Ezek miatt a hasonlóságok miatt, nem látok egészségügyi kockázatot az emberi zselatin fogyasztásában. Nagyon hasonlít azokra a zselatinokra, amilyeneket az emberek eddig is fogyasztottak.”

A gyógyszeripar egyébként már most is használ emberi eredetű zselatint bizonyos gyógyszerek és oltóanyagok gyártásához. A szigorúan ellenőrzött, laboratóriumi körülmények között folyó gyártási technológia a hagyományos zselatinhoz képest konzisztensebb terméket eredményez. A gyógyszeripar a cukorbetegek által használt inzulin és a vérszegénység kezelésére alkalmazott erythropoietin gyártásához használ még emberi géneket.

A pekingi egyetem tudósai szerint az ő módszerükkel gyártott emberi zselatin használata számos egészségügyi előnnyel jár. A japán Sapporoi Orvosi Egyetem kutatói kimutatták, hogy egyre több embernél vált ki allergiás reakciót az állati eredetű zselatin. Ilyen reakció az emberi eredetű terméknél nem vagy kevésbé várható, azonkívül megszűnne az állati eredetű betegségek ilyen módon történő terjesztésének veszélye is.

Az még kérdéses persze, hogy az embereknek lesz-e gusztusa emberi eredetű zselatint fogyasztani. Dr. Gregory Kaebnick, az amerikai bioetikai és szabályozási Hastings Központ munkatársa szerint az emberi eredetű zselatin fogyasztása egyesekben „felveti a kannibalizmus kérdését,” bár az aggodalom nem helyénvaló. „Az emberi eredetű zselatint nem az állati zselatinhoz hasonló eljárással nyerik,” mondja. „Ezt a zselatint emberi génnel kezelt, azaz genetikailag módosított élesztőből vonják ki.”

Az eljárás segíthet az emberi eredetű élelmiszerekkel szembeni tabu eltörlésében. „Az emberek észre sem vennék, hogy ilyen zselatint fogyasztanak,” mondja Dr. Olsen. „A zselatin az étel egyik összetevője, nem lehetne megállapítani a különbséget.”

Az újítás ellenzőinek megnyugtatására elmondhatjuk, hogy az emberi eredetű zselatin egyelőre még nem jelenhet meg élelmiszerboltok polcain.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 430 533 megtekintés

Videó: 47 572 017 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6809220

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh