Egyre terebélyesebbek a fennálló pénzügyi rendszer elleni demonstrációk az USA-ban, a hétvégén több mint hétszáz embert tartóztattak le az utcákon. A Wall Street megbüntetését célul kitűzők már 16 napja tüntetnek, és a megmozdulások más nagyvárosokra is átterjedtek.

Az USA-ban Los Angeles és Boston városokra is átterjedtek a megmozdulások. Utóbbiban 25 ember tartóztattak le a hatóságok szeptember 30-án, miután a tüntetők elfoglalták a Bank of America egyik épületének előcsarnokát. A következő napon New York City rendőrsége feltartóztatott egy menetet, mely a Brooklyn hídon haladt át, és több száz aktivistát vettek őrizetbe a közlekedés akadályoztatása miatt - számolt be a Bloomberg.

A már eddig is több száz, egyes napokon több ezer fős megmozdulásokhoz tovább ezrek csatlakozhatnak. A Brooklyn hídi történések csak fokozták a kedélyeket - nyilatkozta T.V. Reed, a Washington State University szakértő professzora. A Handelsblatt jelentése szerint vasárnap New Yorkban nyolcszáz tüntető gyűlt össze, akik a letartóztatásokra úgy reagáltak, hogy ha egy ember kivesznek a tömegből, további kettő csatlakozik hozzájuk.

Plakátjaikon és szlogenjeikben az amerikaiak pénzügyi szektorral való általános elégedetlenségére hivatkoznak a tüntetők, gyakran hangoztatva, hogy az ágazatot a válság során hatalmas adófizetői pénzekből mentették meg, a gazdaság számára azonban káros a tevékenységük, melynek példája a 9 százalék feletti munkanélküliség. A tüntetők célja, hogy védekező pozícióba kényszerítsék a bankokat és más pénzügyi szervezeteket az egyes szabályozási folyamatok mellett az újabb elnökválasztás elé néző politikai életben is.

Tüntetőket fogtak el San Franciscóban is, és Philadelphiában is történtek egyes események. A tüntetők között feltűnt az Oscar-díjas Susan Sarandon és a dokumentumfilmes Michael Moore is. Bár a résztvevők követeléseinek fő irányvonala a Wall Street és a bankok megregulázása, rendszeresen megjelennek a kapitalizmus rendszerének megbuktatását és a globális felmelegedés azonnali megállítását követelő hangok is.

Forrás: portfolio.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 511 004 megtekintés

Videó: 43 781 912 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6220361

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh