Két vádpontot ejtettek Izlandon abból a hatból, amelyet Geir Haarde, az észak-európai ország volt kormányfője ellen hoztak fel azon a címen, hogy miniszterelnökként nem óvta meg Izlandot a 2008-as pénzügyi válságtól.

A volt kormányfőt az alól a két vád alól mentesítették hétfőn késő este, hogy "súlyosan megszegte kötelességét az izlandi pénzügyi intézményekre leselkedő súlyos fenyegetéssel kapcsolatban" és "nem kezdeményezte, hogy a kormány elemezze a pénzügyi kockázatokat".

A hivatalban lévő és volt kormánytagok ügyében eljáró különbíróság, a Landsdomur - amely a szigetország történetében hétfő este ült össze először - megállapította, hogy amit e két vádpontban leírtak, az nem bűncselekmény.

A másik négy vádpontban - várhatóan az év végén vagy valamikor 2012 elején - megkezdődik a büntetőper. Ezek arról szólnak, hogy a volt kormányfő nem tett meg mindent, hogy megakadályozza az izlandi bankrendszer összeomlását. A vezető izlandi bankok a válság előtt féktelenül terjeszkedtek, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008-as összeomlása után ők is bedőltek, súlyos adósság- és devizaválságba sodorva a kis országot.

Geir Haarde tagadja bűnösségét, azt hangoztatja, "bohózat" az ellene indított eljárás, amelyet politikai ellenfelei kezdeményeztek. A 60 éves politikus, a jobboldali Függetlenség párt elnöke - aki 2006 derekától volt Izland miniszterelnöke, amíg a népharag miatt 2009 elején le nem mondott - követelte az eljárás beszüntetését. Ha elítélik, két év börtönt is kaphat. A volt kormányfőn kívül senki más ellen nem indult büntetőeljárás a 2008-as válság állítólagos "félrekezelése" miatt.

Izland még mindig nem kecmergett ki a 2008-as válságból. Hétfő este nagyjából kétezren tüntettek Reykjavíkban az egykamarás izlandi parlament, az Althingi előtt, tiltakozva az ellen, hogy szerintük a kormány nem védi meg a súlyosan eladósodott ingatlantulajdonosokat. A hét végén feldühödött tüntetők tojással dobálták meg a parlamenti képviselőket.

Forrás: hirado.hu