Az űrhajósok túlélésében és az esetleges hazatérésben is segíteni az új kísérleti eszköz.

A NASA már jó ideje készül a 2020-ban esedékes újabb Mars-misszió részleteinek kidolgozásával, amelyben az új marsjáró kapja majd a főszerepet. Az eddig szerzett tapasztalatokat is hasznosító járművet összesen 7 kísérleti eszközzel szerelik fel, ezek egyike pedig oxigént termel majd a meglévő légkörből.

Ahogy az a most közzétett videóban is látható, a MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resources Utilization Experiment) névre keresztelt instrumentum gyakorlatilag az üzemanyagcellákban lejátszódó folyamatot fordítja meg, a Marson uralkodó viszonyokra támaszkodva. Mivel égi szomszédunk vékony légkörének mintegy 96 százaléka szén-dioxidból áll, ezt felhasználva az új eszköz tiszta oxigént, valamint szén-monoxidot állít elő – előbbit eltárolja későbbi felhasználásra, utóbbit pedig nyilván visszaengedi a környezetbe. A helyben termelt oxigén ezt követően kettős feladatot kap.

Mivel a Földről származó folyamatos utánpótlás eljuttatása meglehetősen bonyolult lenne, a jóval később, a NASA reményei szerint a 2030-as években itt landoló asztronauták többek között ezen forrásra támaszkodnának majd a megfelelő légzés biztosításában. A megtermelt oxigén azonban a későbbi hazajutásban is segítene, hiszen a rakéták által igényelt mennyiség egy részét is az űrhajósok rendelkezésére bocsátaná, vagyis az újbóli fellövés egyik problémáját is megoldanák – már amennyiben a kísérleti eszköz megfelelő adatokat és eredményt produkál majd a marsjáró küldetése során.

A MOXIE a remények szerint legalább 50 marsi napon keresztül működik majd, óránként 22 gramm oxigént termelve – a legfontosabb feladat annak bizonyítása lesz, hogy az eszköz a teljesítmény romlása nélkül, gond nélkül üzemelhet. A későbbiekben lehetővé válhat a metán előállítása, amely szintén a rakéta üzemanyagát biztosítaná, de a sikeres teszt megnyithatja az utat egy nagyobb MOXIE és egy moduláris atomreaktor kombinálása felé, amely már a letelepedést is segítené.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 911 023 megtekintés

Videó: 49 078 162 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056399

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh