A NASA robotasztronautája megkapta lábát, így már mozoghat az űrállomáson, később pedig segítheti a karbantartási munkálatokat a fedélzeten és a burkolaton is.

A múlt héten hazatért Steve Swanson, a NASA asztronautája és a 40-es expedíció parancsnoka segített felszerelni a lábakat a Robonauta-2-re augusztus második felében. A lábak révén a robot egyszerű feladatokat tud majd ellátni. Az év hátralevő részében, miután néhány változtatást hajtottak végre felsőtestén, új lábaival első űrsétáját is elvégzi.

Míg a Robonauta felsőteste emberszerű, a lábak már nem annyira emlékeztetnek emberi társaiéira. Lábfejek helyett ugyanis olyan befogófejeket kapott, amelyek lehetővé teszik tárgyak megragadását és a mászást. A láb ezenkívül hosszabb az emberénél - fesztávja mintegy 2,7 méter -, jóval rugalmasabb, több módot nyújt a robotnak az űrállomás fedélzetén és burkolatán a kapaszkodáshoz.

Ron Diftler, a projekt vezetője szerint az emberszerű lábakat nem úgy használják az űrben, mint tennék a földfelszínen. „Azért nem ragaszkodtunk az emberi formához, mert nincs értelme. A kutatók eredendően nem is álmodtak lábat a Robonauta-2-nek, amikor 2011-ben felküldték az űrállomásra, de utóbb a számítógépes rendszer és a hardver bizonyos átalakításával lehetővé vált a függelékek rögzítése” – magyarázza. A lábak áprilisban érkeztek meg a Nemzetközi Űrállomásra.

A Robonautát statikus állapotában is alkalmanként többször bevetette a legénység. 2012 februárjában például kezet rázott Dan Burbankkel, a 30-as expedíció parancsnokával, majd idén év elején kapott egy panelt, hogy teszteljék, miként tudja manipulálni a gombokat, kapcsolókat. Nemrégiben pedig „puha tárgyakat”, úgymint az űrállomás komponenseinek termális védelmet nyújtó takarókat, mozgatott át. Ezenkívül tavaly Tom Marshburn asztronauta tesztelte, virtuálisvalóság-felszereléssel irányította, és rávette, hogy kapjon el egy lebegő tárgyat.

Forrás: richpoi.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 758 530 megtekintés

Videó: 48 956 171 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032606

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh