Újabb áttörés előtt áll a napelemek gyártása: egy a korábbiaktól eltérő anyag felhasználásával sokkal olcsóbban előállítható, sokkal jobb hatásfokú paneleket készítettek kutatók egyelőre laboratóriumi körülmények között. Két év múlva azonban már piaci termék lehet az újdonságból.

A napelemek legismertebb alapanyagánál, a szilíciumnál kedvezőbb tulajdonságú anyagok felhasználása azt ígéri, hogy hamarosan olcsóbb és a nap energiáját hatékonyabban átalakító panelek kerülhetnek piacra - írja a Bloomberg. A lehetőség nem újdonság a kutatóknak, akik eddig is tudták, hogy a perovszkit - kálcium-titán-oxid - néven ismert ásványanyagcsalád jó kiindulópontja lehet a napelemek gyártásának.

Az anyagot Gustav Rose német ásványkutató fedezte fel az 1800-as évek közepén Oroszországban, az Ural hegységben, és egyik kollégájáról, az orosz Lev Perovszkijról keresztelte el. Mára 400 tagja van az ásványcsaládnak, amely az elmúlt évek kutatásai nyomán az új generációs napelemek legígéretesebb alapanyagává lépett elő.

Meglepetések

A perovszkitpanelek meglepték a tudósokat hatékonyságukkal - mondta Jenny Chase, a Bloomberg New Energy Finance napenergiával foglalkozó szakértője. Nem az az érdekes, hol tartanak ma a velük kapcsolatos kutatások, hanem az, hogy milyen gyorsan javulnak a kísérleti eredmények. A fejlődés tempója elképesztő - mondja Chase.

A világon tavaly becslések szerint 52 gigawattnyi új napenergia-termelő kapacitást telepítettek (a paksi atomerőmű két gigawattos). Az új rendszerek túlnyomó része homokból nyert szilíciumra alapul. A legjobb kereskedelmi forgalomban kapható ilyen típusú napelemek, amelyet az amerikai SunPower Corp. gyárt, a rájuk eső napenergia 24,2 százalékát alakítják át elektromos árammá. A First Solar Inc. az USA legnagyobb napelemgyártója, amely kadmium-telluridra alapozza úgynevezett vékony rétegű napelemeit, 14,2 százalékos hatékonyságot tud felmutatni.

A perovszkitre alapozott panelekkel azonban már most sikerült megközelíteni a 20 százalékos szintet. Ezzel olyan eredményt mutatnak, amelyre csak egy maroknyi technológia képes - húzza alá Martin Green asztrál egyetemi professzor. A titkuk az, hogy a napsugarakban összekeveredett különböző hullámhosszú fénysugarakból többet is csapdába tudnak ejteni. A szakértő szerint perovszkit-szilícium hibrid panelekkel meg lehetne célozni a 30-40 százalékos hatékonyságot is.

Start két év múlva

Ráadásul az új anyagra alapozott termékeket a nyomtatáshoz hasonlító technológiával lehet gyártani, ami jóval olcsóbb a hagyományos előállításnál. Az említett vékony rétegű technológia szintén ennek köszönheti sikerét. Arra számítunk, hogy a perovszkitpanelek előállítási költsége harmada lehet a szilíciumalapú panelekének - mondja Sang Il Seok, egy másik Ausztráliában dolgozó kutató.

A perovszkitalapú vékony rétegű napelemek gyártására készülő Oxford Photovoltaics reményei szerint már 2017-ben megjelenhet a piacon első termékeivel - derült ki a cég társalapítója, Henry Snaith szavaiból. A varsói Saule Technologies hasonló célt tűzött ki maga elé. Ugyanakkor mindkét vállalatnak meg kell küzdenie azzal, hogy a hagyományos gyártók is folyamatosan mérséklik költségeiket - az elmúlt hét évben kicsit több mint felére esett a napelemek előállításának és telepítésének együttes ára.

Forrás: napi.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 540 095 megtekintés

Videó: 41 282 521 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6058679

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh