A települést az úgynevezett preklasszikus korban, Kr.e. 250 táján alapították. A városban, amelynek kiterjedése harminc négyzetkilométer lehet, több grandiózus építmény is van, közülük a legnagyobb negyvenhat méter magas - olvasható a The Archaeology News Network (Kattintson ide... ) régészeti hírpotálon.

Az Ichkabal régészeti helyszínt 1995-ben véletlenül fedezte fel egy helybéli lakos, bizonyos Alejandro Cano, aki felfigyelt a prekolumbián leletekre. A feltárások csak tizenöt évvel később kezdődtek és az eredeti tervek szerint a régészeti helyszín már az idén megnyitották volna a látogatók előtt. A maják városát azonban vastag földréteg borítja, a területet benőtte a dzsungel, így a feltárások nehézségei és a pénzügyi források szűkössége miatt a megnyitást 2013-ra halasztották.

Mint Adriana Velazquez, a Nemzeti Antropológiai és Történeti Kutatóintézet Quintana Roo szövetségi állambeli központjának igazgatója elmondta, a város fontos szerepet játszhatott a maja történelemben.

"A kezdetektől fogva a maja uralkodók hatalmukat grandiózus építkezésekkel fejezték ki, olyanokkal, amelyek az elfeledett városban sorakoznak" - fogalmazott Adriana Velazquez.

A régészek a település két legfőbb építményét tárják fel, de tervezik a kisebb létesítmények feltárását is, hogy képet kapjanak a város fejlődéséről és a különböző épületek rendeltetéséről.

Forrás: MTI

A felfedezés helyszínéről egy rövid film: Kattintson ide...