Hetedik marsi telére készül az Opportunity, amely a vörös bolygó vizes múltjáról árulkodó agyagásványok vizsgálatát kapta feladatául a következő hónapokra.

Az Opportunity (MER-B) az amerikai Mars Exploration Rover program második robotja. A marsjáró 2004. január 25-én landolt a vörös bolygón, három héttel ikertestvére, a Spirit (MER-A) után. A két robot feladata a Mars talajának kémiai és fizikai vizsgálata volt, küldetésüket eredetileg 90 naposra tervezték. Mindkét marsjáró azonban messze a várakozásokon felül teljesített: a Spirittel 2010. március 22-én szakadt meg a kapcsolat, míg az Opportunity mindmáig "jól tartja magát", ez év márciusára "lefutotta" a maratoni távot, 42,1 kilométert megtéve a vörös bolygó felszínén.

Az Opportunity júniusban három héten át csökkentett üzemmódban működött, mivel a Földről nézve a Mars a Nap takarásában volt, és az égitestek együttállása korlátozta az összeköttetést a roverrel - olvasható a PhysOrg hírportálon.

Aktiválása után a rover az APXS (alfa-proton röntgen-spektrométer) segítségével azon vöröses színű lerakódások összetételének a vizsgálatát kapta feladatául, amelyeket a hosszúkás képződmény, a St. Louis szelleme nevű kráter északi szélén fedeztek fel.

A marsjáró a telet a 22 kilométer átmérőjű Endeavour-kráter szurdokjában, a kelet-nyugati tájolású, három futballpályányi Marathón-völgyszorosban tölti. Az Opportunity jelenleg fél futballpályányira van a szurdoktól, ahová augusztusban érkezik meg. A helyszínt azért választották ki, mivel napsütötte lejtői optimális feltételeket biztosítanak a rover akkumulátorainak feltöltésére. Emellett az Opportunity feladata lesz az agyagásványok vizsgálata és a lerakódások közötti kapcsolatok elemzése.

"Az Opportunity mindmáig képes tudományos feladatok elvégzésére, és minden este továbbítja a nap folyamán összegyűjtött adatokat" - hangsúlyozta John Callas, az Opportunity projektmenedzsere.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 778 megtekintés

Videó: 47 968 926 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887594

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh