Először igazolták vissza egy amerikai fejlesztés hatékonyságát, ezzel tovább bővül az eszköztár.

A megújuló energia területén számos eltérő megoldással találkozhatunk, ezek közül jelenleg az úgynevezett PV-nappanelek számítanak az abszolút slágernek, bár egyes régiókban a szélerőművek is rohamosan terjednek. Az időszakosság és a csúcsidőszakban nyújtott kimagasló teljesítmény alaposan megterheli a hálózatot és kikezdi a hagyományos erőművek gazdaságosságát, a hullámenergia azonban egyfajta átmenetet képez, kiegyenlítve a különbségeket.

Az oregoni illetőségű Northwest Energy Innovations a Hawaii-szigeteken, egészen pontosan a Kaneohe-öbölben helyezte üzembe még a múlt hónapban saját prototípusát, amely az eddig bemutatott megoldásokhoz képest is újítást hozott magával. A bójára emlékeztető, ám a vízfelszín alatt kiterjedt struktúrára támaszkodó, mintegy 45 tonnás Azura egy teljes évig tesztfázisban marad, azonban most először már a hálózatra is rácsatlakozott, mi több, eredményességét egy harmadik fél, jelen esetben a Hawaii Egyetem is visszaigazolta, ami az Egyesült Államokban szintén most először történt meg.

A hivatalos közlemény szerint az újítás abban áll, hogy vízből kiálló, a hullámok által mozgatott rész nemcsak oldalirányú, de a függőleges mozgást is felhasználja, ezáltal pedig még több energiát termel, bár ennek valódi hasznát igazán csak a tesztfázis lezárultát követően mérik össze az eredeti várakozásokkal. Ha minden jól megy, az Azura még nagyobb változata 2017-ben áll majd szolgálatba, hogy megkezdje a tartósabb üzemelést. Az illetékesek szerint a hullámenergia felhasználása több szempontból is ideális kombinációt jelent, már csak azért is, mert az USA lakosságának több, mint fele él a vízparttól legfeljebb 80 km-es távolságra.

A Department of Energy (DOE) eközben a Wave Energy Prize kiírása keretében 92 különböző csapat fejlesztését veti össze, a nyertesnek 1,5 millió dolláros fődíjat kínálva fel - a 20 döntős augusztusban folytathatja a munkát, mégpedig a koncepciók valóra váltásával.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 254 megtekintés

Videó: 47 969 577 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887666

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh