Az új anyag az ipari gyártásban és az intelligens otthonokban egyaránt elterjedhet.

A Blue Danube Robotics nevű bécsi startup érzékeny bőrt fejlesztett ki robotoknak. A cég alapítói - Walter Wohlkinger, Andreas Baldinger, Tobias Ferner és Michael Zillich - a Bécsi Műszaki Egyetemen találkoztak egymással és a Hobbit nevű projektben dolgoztak együtt. Egy olyan ápolási robotot alkottak meg, amely a jövőben a háztartásokban megóvhatja az embereket az elesésektől, támogathatja őket a mindennapok során és akár érzelmek kimutatására is képes. A Hobbit még nem kiforrott, ellentétben az AirSkin nevű mesterséges bőrrel. Az osztrák szabadalmat már elfogadták, a nemzetközi elfogadása folyamatban van.

Walter Wohlkinger közölte, hogy a startupot azután alapították meg 2013 áprilisában, hogy a Bécsi Műszaki Egyetem nem mutatott érdeklődést az AirSkin iránt, a robotgyártók viszont el voltak ragadtatva az elképzeléstől. Két konszern, a Kuka és az ABB képviselőivel már kapcsolatba is léptek, éppúgy, mint a Fiat üzemei számára gyártósorokat építő Comau szakértőivel.

A Blue Danube Robotics irodája egy műhely és egy laboratórium ötvözete. Az AirSkin segítségével az ipari robotok és a vezető nélküli szállítórendszerek érzékenyebbé válnak, ha ellenállással találkoznak vagy megérintik azokat. Amennyiben például egy ipari robot mesterséges bőrrel ellátott karja a járműgyártás során ellenállásba ütközik, akkor azonnal leállítja a munkafolyamatot, így elkerülhetővé válhatnak a munkahelyi balesetek.

Az AirSkin egy olyan habból tevődik össze, amelynek a belsejébe szenzorokat építettek be és amelyet egy poliuretánbevonattal láttak el. A szenzorok még a legapróbb nyomásváltozásokat is érzékelik és ezek az információk továbbadhatók a robot vezérlésének. Az AirSkin mínusz 30 Celsius-foktól plusz 50 Celsius-fokig használható. A hab előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen formában kiönthető. A legkisebb rétegvastagság 9 mm lehet ennél vékonyabb réteg azért nem készíthető, mert akkor nem lenne garantálható a szenzor biztonsága.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 152 megtekintés

Videó: 48 322 900 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923825

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh