Mégpedig a Kongresszus megbízásából, amely fél éven belül látni szeretné az első ötleteket.

A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy az amerikai fél valamikor a 2030-as években szeretne űrhajósokat küldeni a Marshoz, addig azonban számos fontos mérföldkő vár a NASA illetékeseire. Mivel az Orion kapszula nem biztosít megfelelő életteret a küldetés résztvevőinek, az egyik fontos hiányzó elem a lakómodul, amelynek kidolgozására most maga a NASA kapott megbízást.

A Kongresszus a több kiemelt program finanszírozását elősegítő új törvény keretein belül számít a NASA szakembereinek együttműködésére, ők ugyanis minimum 55 millió dolláros költekezést engedélyeztek az űrügynökségnek a Mars-küldetéshez szükséges lakómodul koncepciójának kidolgozására. Eddig ezen a téren nem sok előrelépés történt, dacára annak, hogy előzetes munkákat már 2012-ben láthattunk, az utóbbi időben pedig több magáncég is magára vállalta a feladatot, illetve megkapta megbízását a NASA részéről. Most azonban maga a NASA lesz kénytelen felgyorsítani a munkát, hiszen alig 180 napjuk van arra, hogy az első ötleteket letegyék az asztalra.

A finanszírozást az úgynevezett Advanced Exploration Systems programon keresztül biztosítanák, a közvetlen cél pedig a lakómodul prototípusának elkészítése, amelyre legkésőbb 2018-ig sort kellene keríteni. Ezzel a határidővel kapcsolatban bizonyos kételyek merültek fel, ám ennek teljesítésére szükség lesz, amennyiben a következő évtizedben valóban a Hold körül szeretnék tesztelni a modult, mielőtt azt egy jóval hosszabb útra küldik. Az egyik legnagyobb kihívás a sugárzás elleni védelem biztosítása és a súly kezelhető szinten tartása lesz, de itt még több ismeretlen tényező lehet, amely csak a munka során bukkan majd fel.

Ahogy említettük, jelen pillanatban is több projekt zajlik az űrben használható nagyobb lakómodulok kialakítása céljából, ezek közül a Bigelow Aerospace felfújható fejlesztése tűnik a befutónak, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson szeretnének tesztelni, itt azonban várhatóan több más cég (így például a Boeing, a Lockheed Martin, valamint az Orbital ATK) is helyet követel majd magának.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 912 071 megtekintés

Videó: 49 078 618 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056483

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh