Két közeli jelölt légkörének vizsgálata után még erősebb a csillagászok gyanúja.

Csillagászok egy nemzetközi csoportja még május elején jelentette be, hogy három ígéretes jelöltet találtak a TRAPPIST-1 névre keresztelt csillag körül, amelyek akár lakhatóak is lehetnek. Míg a csillag meglehetősen halvány és alig haladja meg a Jupiter méretét, három felfedezett kísérője közül kettő szilárd felszínnel rendelkezik.

Az MIT oldalán a napokban közzétett újabb bejelentés már a Hubble űrteleszkóppal elvégzett újabb megfigyelés eredményeire épül. Eszerint a két ígéretes exobolygó (amelyek alig néhány perces eltéréssel haladtak el csillagjuk előtt) nem a Neptunuszhoz hasonló sűrű atmoszférával rendelkezik, vagyis a lehetséges tartomány immár a Vénusz és a Mars közé esik, tehát azt sikerült kizárni, hogy a TRAPPIST-1b és a TRAPPIST-1c mini gázóriás lenne. A tőlünk mindössze 40 fényévre lévő halvány csillaghoz ugyan nagyon közel helyezkednek el, azt alig 1,5 és 2,4 nap alatt kerülik meg, megfelelő paraméterek esetén azonban még így is lakhatóak lehetnek.

E két belső bolygó pályája nyújtott alkalmat arra, hogy most először végezzenek spektroszkópiai megfigyelést az egyébként ritka dupla áthaladás során, választ kapva a hullámhossz-változás mértékével kapcsolatos kérdésekre. Ezt egy igencsak szűk tartományban határozták meg, ami sűrű légkör jelenlétére utal, vagyis már csak azt kell kideríteni, hogy ez vajon a ritkás marsi vagy a jóval kompaktabb vénuszi légkörhöz áll-e közelebb. Az sem mindegy, hogy túlnyomórészt szén-dioxidról, netán nitrogénről és oxigénről beszélhetünk, bár a csillag közelsége és az onnan érkező erős sugárzás miatt az életnek jóval nehezebb dolga lehet az ilyen bolygókon.

Ezen részleteket a Hubble révén folytatódó további megfigyelésekkel, valamint a 2018-ban elstartoló James Webb űrteleszkóp munkába állításával deríthetjük majd ki.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 421 megtekintés

Videó: 48 290 440 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919828

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh