Végleg búcsúzik a kínai Jáde Nyúl: Kína első holdjárója leállt, miután 2014-ben egy kővel történt ütközés miatt részlegesen működésképtelenné vált.

A "nyugalomba vonulásról" szóló szerdai hivatalos közlemény felidézte, hogy a hatkerekes járművet 2013 decemberében juttatta a Szivárvány-öbölbe a Csang'o-3, Kína első leszállóegysége a Holdon.

Az űrszonda 31 hónapot töltött ott, 19-cel többet, mint amennyire tervezték. Július 28-án kezdte meg 33., rendkívüli hideggel járó, nagyjából 14 földi napnak megfelelő időtartamú holdi éjszakáját.

A Csang'o-3 nagy mennyiségű tudományos adatot gyűjtött, és a Jáde Nyúl (Jü tu) is, járóképtelensége ellenére, teleszkópja segítségével sok hasznos információt juttatott a Csang'o-3-nak, illetve a földi központnak.

Felfedezett egy korábban ismeretlen holdkőzetet, több tucat tudományos publikációhoz járult hozzá és fényképeket is küldött a Hold talajának rétegződéséről.

Szakemberek előre jelezték, hogy a Jáde Nyúl elektromos erőforrása folyamatosan kimerülőben van, és egy idő után nem lesz képes napelemeivel újratölteni magát.

A 972 napos rekord szolgálat után a Jáde Nyúl, ahogy korábbi hibernálásai alakalmával, most is - "hosszú álomba merülése előtt" - rövid üzenetet küldött a földi halandóknak mikroblogján. Ezúttal azonban jelezte, ez volt az utolsó. Üzenetét csaknem százezren osztották meg, lájkolták vagy fűztek hozzá megjegyzést.

A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína volt a harmadik ország, amely sikeres leszállást hajtott végre a Holdon.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 462 megtekintés

Videó: 48 292 855 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920041

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh