A Hubble adatai erre utalnak, bár pontosabb információt csak a James Webb szolgáltat majd.

A Hubble űrteleszkóp adataira támaszkodva jó ideje próbálnak csillagászok teljesebb képet kapni az Univerzumról, ezen a téren azonban csak nagyon lassan haladunk előre, tekintettel a hatalmas távolságokra és a messzi galaxisok fényének gyengeségére. Egy új tanulmány szerint akár 10-szer több galaxis vehet minket körül.

A szakemberek a korábbi becslések alapján úgy vélték, hogy nagyjából 100-200 milliárd galaxis lehet az Univerzumban, ez azonban az új formula alapján akár az 1 billiót is elérheti. Ahogy említettük, mindezt a Hubble által szolgáltatott adatokra támaszkodva igyekeznek felmérni, a munka során pedig a korábban megkapott képeket háromdimenziós formába alakítják át, ebből próbálják kimutatni az idők során végbement jelentősebb változásokat, ezt azonban matematikai modellek egészítik ki, amelyek a teleszkópok által nem észlelt további galaxisok valószínű számát vázolják fel. Ez utóbbiak alapján a létező galaxisok akár 90 százaléka is homályba burkolózhat, vagyis nagyon messze járunk még attól, hogy valós (nagyjából pontos) adatokkal rendelkezzünk.

Azt tudjuk, hogy az igazán nagy galaxisok meglehetősen ritkának számítanak, a jóval kisebb példányok pedig nagyon sűrűn helyezkedhetnek el – a közepes méretűek átlagos gyakorisággal fordulnak elő. Egymilliárd évvel az Univerzum létrejötte után ez a sűrűség jóval nagyobb volt, ez akár a mai tízszerese is lehetett, az azóta eltelt időszakban azonban a galaxisok szétszóródtak, számos kisebb példányt pedig a nagyobbak olvasztottak magukba. A remények szerint az elméletileg 2018-ban útnak induló James Webb űrteleszkóp jóval több galaxist mutat majd meg nekünk, ezáltal pedig még jobb képet alkothatunk majd az Univerzumról.

Ez már csak azért is komoly előrelépést jelent majd, mert ezen távoli, halovány galaxisok teszik ki a mezőny nagy részét, a Hubble által felfedezett nagyobb és fényesebb példányok inkább a ritkaságok közé tartoznak.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 545 637 megtekintés

Videó: 43 818 433 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6226590

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh