Több alkalommal írtunk már várható napviharokról és azok esetleges hatásairól. Ez sokak számára kényes terület, hiszen a földrengésekhez hasonlóan az ilyen jelenségek pontos megjósolása sokszor lehetetlen. Azt azonban tudhatjuk, hogy a nap aktivitásának vannak úgynevezett csúcspontjai, amikor több és erőteljesebb kitörésekre lehet számítani.

Egy kaliforniai tudós szerint egy a nyolchoz az esélye annak, hogy 2014 előtt egy igazi megavihar törjön ki a nap felszínén. Az űrkutatók egyetértenek, hogy a nap aktivitása az elkövetkezendő két év során éri el maximumát.

Nem tudni, hogy ez milyen hatással lehet bolygónkra, de az eddigi legnagyobb hasonló eseményről, az 1859-es Carrington eseményről rendelkezésre álló adatok alapján hozzávetőlegesen meg lehet ítélni mire számíthatunk.

A mai összekapcsolt, műholdfüggő elektromos korban egy komoly napvihar rendkívül nagy károkat okozhat, tönkretéve a globális kommunikációs és elektromos hálózatokat. Egyes számítások szerint a károk a kétezer milliárd dollárt is elérhetnék.

A tudósok attól tartanak, hogy a nap két évig tartó „hurrikán szezonjához” érkeztünk, amit a Valentin napon és március 7-én tapasztalt napkitörések is alátámasztanak.

„A földet egy kibernetikus báb veszi körül. Képzeljük el, milyen hatással lenne ránk egy ilyen mega napvihar,” mondta Daniel Baker, a Colorado Egyetem Atmoszférikus és Űrkutatási Laboratóriumától a National Geographic riporterének. „Minden alkalommal, amikor bankkártyával vásárolunk, műholdas kapcsolatot használunk. Képzeljük el, mi lenne egy nagyvárosban áram nélkül egy hónapon vagy éven, vagy akárcsak egy héten keresztül! A károkat ezermilliárdokban tudnánk csak kifejezni és hatását évekig éreznénk. „A nap 12 évente éri el aktivitásának maximumát és ez az időszak, amikor egyre több és egyre intenzívebb napviharokra számíthatunk, nagyon közel van.”

A nap utolsó maximuma 2000-ben volt, úgyhogy tényleg közel vagyunk a következőhöz, ami akár a 150 évvel ezelőtti Carrington esemény megismétlődése is lehet, amikor a telegráf állomások kigyulladtak és az akkori hálózatok összeomlottak. „A nap aktivitási ciklusai a hurrikánszezonhoz hasonlóak. Az elmúlt négy-öt év eseménytelenül telt,” mondja Tom Bogdan, a Colorado állam működő Űridőjárás Előrejelzési Központ igazgatója. „A nap ébredezik. Minden esemény önmagában is erőteljes lehet. A Carrington esemény során az Sarki fényeket még a Karib-tenger szigetvilágában is látni lehetett és Amerikában elég volt ahhoz, hogy ennek fényénél éjszaka elolvashasson valaki egy újságot.”

Pete Riley, a kaliforniai Előrejelző Tudományos Központ munkatársa szerint 12% esély van egy mega napkitörésre.

„Ha néhány tizedet tévednék is, még mindig nagyobb számról beszélünk, mint amire korábban gondoltam,” nyilatkozta a Gizmodo-nak miután a Space Weather oldalán, február 23-án előrejelzései megjelentek.

Az alacsony intenzitású napkitörések elég szokványosak, ezeket sarki fény formájában gyakran láthatjuk is. Egy Carrington esemény intenzitású vihar ezzel szemben több ezermilliárd dollár kárt is okozhatna a vihart követő első év során, a National Research Council 2008-ban megjelent jelentése szerint. Egy hosszabb ideig tartó áramkimaradás például fennakadásokat okozna a közlekedésben, a kommunikációban, a bank és pénzvilágban és a kormány szolgáltatásaiban,” áll a jelentésben.

„A szivattyúk leállása miatt még a vízellátás is megszűnne, a hűtés hiánya miatt pedig rengeteg étel menne tönkre.”

Forrás: idokjelei.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Ha telibe találná a Földet egy X-osztályú napkitörés

Kattintson ide...

A mai (2012. március 9-i) M6.3-as napkitörés videója itt tekinthető meg: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 504 435 megtekintés

Videó: 41 247 827 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6056244

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh