Két éven belül a nemzetközi űrállomásra indul az első orosz androida űrhajós, aki ott nem bonyolult, de ember számára veszélyes feladatokat fog teljesíteni: kirakodó munkálatokat fog végezni, az űrállomás burkán keletkezett réseket fogja betömni az űrben.

A SAR-400 névre keresztelt robotgép a fentebbi munkálatoktól szabad időben az űrállomás személyzetét fogja szórakoztatni, pl. sakkot fog velük játszani.

A SAR-400-as teljes egészében utánozza a Földön tartózkodó operatőr mozdulatait. Ha az ember jobb kezét emeli fel, akkor a robot is ugyanezt teszi. Ha az ember ceruzát vesz kezébe és ír, akkor a gép is ezt a mozdulatot fogja ismételni. Azonban autonóm üzemmódban az androida önállóan is cselekedhet, mi több, programjába táplált döntéseket is hozhat.

Az emberszerű robotgépre a Föld körüli pályán elsősorban a legveszélyesebb munkálatok elvégzése céljából van szükség – hangoztatta az Oroszország Hangjának nyilatkozva Andrej Noszov.

„Az űrben sok a kockázat és minden lehetséges. A robot pedig a Földön tartózkodó operatőr mozdulatait ismételheti. A robot úgy utánozó, mint önálló üzemmódban is működhet. Ez nem annyira kockázatos és nem annyira drága.”

A robotot egészen emberszerűvé mintázták meg, hogy az űrhajósok ne érezzenek pszichológiai diszkomfortot – mondta Alekszandr Zseleznyakov, az Konsztantyin Ciolkovszkij Orosz Űrkutatási Akadémia rendes tagja.

„A robotok kényelmesek az emberek pszichológiai felfogása szempontjából, hiszen az embereknek segítenek. Az űrhajósok számára kényelmesebb és kellemesebb magukhoz hasonló egyénekkel dolgozni, hiszen ez bizonyos mértékben kompenzálja a más emberekkel való kommunikáció hiányát. Korábban a mechanizmusok funkcionalizmusára helyeztük a hangsúlyt, most pedig egy ember nagyságú androida robotot állítottunk elő.”

2014 után az ilyen androidákat a Holdra, Marsra és egyéb bolygókra fogják küldeni. Pláne hogy a képen és hangon kívül a robotok taktilis jeleket is továbbítani fognak a Földre. A SAR-400-asba speciális programot tápláltak be, amelyik leolvassa a manipulátor kesztyű felületére nehezedő nyomást. Ezeket az adatokat digitalizálják és a kesztyű révén az operatőr kézfejére továbbítják.

Az első emberszerű robotot a nemzetközi űrállomásra az amerikaiak juttatták el, azonban az irányítórendszer tökéletlensége miatt a robotot nem használják. A japánok és németek szintén Föld körüli pályára kívánják irányítani saját androidájukat.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 514 533 megtekintés

Videó: 39 463 015 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5954562

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh