A 2008-as összeomlás után fellendülőben van a szigetország gazdasága és ebben igen komoly szerepük van a közösségi szolgáltatásoknak. A nyitott politizálás és turizmus lassan meghozza a gyümölcsét.

Izland nemrég - a határidő lejárta előtt - fizette vissza az IMF-től kapott 340 millió eurós hitel jelentős részét. Ez is azt mutatja, hogy az izlandi gazdaság magára talált a 2008-as összeomlás után. A fellendülés aligha következett volna be a nyitott politikai és társadalmi légkör nélkül. Az új izlandi alkotmány a lakosság bevonásával készült és számos innovatív turisztikai kampányt indítottak. A folyamatban vezető szerepet játszik Olafur Ragnar Grimsson izlandi elnök. "Izland egy olyan társadalom, amely arra az elvre épül, hogy mindenki a barátunk. Ez egészen addig így van, amíg be nem bizonyosodik ennek az ellenkezője" - mondta a politikus.

Ez a nyitottság kiválóan társítható az internettel és az online közösségi oldalakkal. A szigetországnak saját Twitter- és Facebook-fiókja, valamint blogja van. Ezenkívül 300 000 izlandi polgárt kértek meg arra, hogy lépjenek kapcsolatba a turistákkal és mutassák be nekik az országot. Ebben a kampányban az elnök is részt vett és néhány turistát meghívott az otthonába. A gazdasági mellett a politikai és társadalmi folyamatokban is kiemelt szerepet játszott a világháló. Izland hagyományosan nyitott társadalom, az állam alapelvei közé tartozik az összefogás és a bizalom.

"Gyorsan észrevettük, hogy a 2008-as krízis nem csak gazdasági, hanem társadalmi, jogi és politikai válság is volt. Éppen ezért próbáltunk meg egy teljesen más demokratikus úton elindulni. A mi tapasztalataink követendő példát jelenthetnek a nagyobb országoknak is" - hangsúlyozta Grimsson. A lakosság jól reagált a kezdeményezésekre. Egy-egy témában spontán alakulnak csoportok. Amikor az elnök bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra, azonnal tiltakozás kezdődött és ez meggyőzte a politikust is. "A világhálónak és a mobiloknak köszönhetően ma órák alatt elintézhetjük azokat a dolgokat, amik korábban hónapokig tartottak" - tette hozzá Grimsson.

Az izlandi fellendülés egyik kulcsa, hogy a szigetország kiemelten védi a médiacégeket. Céljuk olyan törvény kidolgozása volt, amely ötvözi a különböző európai országok médiajogi szabályozásainak előnyös részeit és hatékonyan támogatja az online vállalatok munkáját. A megszavazott csomag az internetszolgáltatókra mint adattovábbítókra tekint, így mentesülhetnek a szerzői jogsértési ügyekben a felelősségre vonás alól. Szintén védettnek minősülnek az újságok online archívumai és megakadályozható az is, hogy egy vállalat vagy egy befolyásos személy megtiltsa egy újságcikk megjelentetését. Emellett kiemelten védik az újságírókat és az informátorokat.

Forrás: sg.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4699160

Jelenleg az oldalon

6
Online