Elkezdték vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióban részt vevő német alakulat kivonását a törökországi Incirlik légi támaszpontról.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint elsőként egy légi utántöltő repülőgépet helyeztek át az új műveleti bázisra, a jordániai Al Azrak támaszpontra, ahová egy másik német gép is érkezett, amely a felszerelést és a kiszolgáló személyzetet szállította.   

A Bundeswehr - a német hadsereg - katonáit azért helyezik át, mert az ankarai vezetés megtagadta a német szövetségi parlament (Bundestag) képviselőinek, hogy meglátogassák őket Incirlikben.    

Ez az első eset, hogy viták miatt német katonákat egy NATO-partner területéről áthelyeznek olyan országba, amely nem tagja az észak-atlanti szövetségnek.   

Az áthelyezésről júniusban döntött a német kormány, a Bundestag támogatásával. A Bundestag határozatában kiemelte, hogy a Bundeswehr úgynevezett parlamenti hadsereg, a törvényhozás rendelkezik felette, ezért biztosítani kell, hogy a képviselők felkereshessék a külföldön szolgáló alakulatokat.    

A török vezetés azért akadályozza a képviselők látogatásait, hogy nyomást gyakoroljon Berlinre. A nyomásgyakorlással elsősorban azt próbálja elérni, hogy adják ki a tavalyi puccskísérlet után Németországba menekült katonatiszteket.   

A Bundeswehr-alakulat állomásoztatása mellett egy sor további ügy is feszültséget okoz a német-török kormányzati kapcsolatokban. Legutóbb Berlin megtiltotta Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy beszédet mondjon németországi támogatói előtt a hamburgi G20-csúcs alkalmából. Erdogan szombaton Hamburgban azt mondta, hogy a német kormány döntése "visszaüt majd, mint egy elhajított bumeráng".   

Németország a 2015-ben kezdett küldetésben légi utántöltő repülők mellett Tornado felderítő gépekkel is támogatja a nemzetközi koalíció harci gépeit, amelyek az IÁ szíriai állásaira mérnek csapásokat. A misszióban mintegy 260 katona dolgozik Incirlikben. A Tornado gépek júliusban hagyják el a törökországi bázist, és Németországban állomásoznak majd, amíg Jordániában kiépítik a felvételeiket elemző állomást. Várhatóan októberben állhatnak megint szolgálatba.   

Német katonák egy másik törökországi bázison, Konyában is szolgálnak, amely azonban NATO-támaszpontként is működik, és a németek az észak-atlanti szövetség keretében AWACS gépekkel végzett légtérellenőrző műveletekben vesznek részt. A kormány döntése és a Bundestag határozata őket nem érinti.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 815 375 megtekintés

Videó: 28 125 435 megtekintés

Látogatók

Összesen5171353

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh