A globális felmelegedés helyett újabb jégkorszak. Ilyen prognózist jelentett be Habibullo Abduszamatov, az orosz Pulkovói Obszervatórium tudósa. Véleménye szerint nem forróság, hanem szélsőségesen hideg időjárás vár a Földre.

A befagyott Temze, Szajna és Rajna, a méteres hótakaróval borított oroszországi térségek: Abduszamatov szerint erre kell felkészülnie az emberiségnek. A tudós úgy látja, hogy a helyzet emlékeztet az 1645 és 1715 közötti időszakra. Akkor a hideg, az éhínség és a migráció következtében igencsak megfogyatkozott az északi országok lakossága.

Abduszamatov prognózisát a Nap aktivitására alapozza. A tudósok a Nap „életében” 200 éves és rövidebb, 11 évig tartó ciklusokról beszélnek. Abduszamatov szerint jelenleg, a kétszáz éves ciklus keretei között csökken a Nap aktivitása. A Föld kevesebb energiát kap és többet ad a világűrnek. A légkört egyelőre a világóceán által összegyűjtött meleg fűti. De már 2014-től érezhető lesz a lehűlés, amelynek csúcspontja 2055-ben lesz, pontosabban plusz-mínusz 11 év. De akkor hogyan is állunk a globális felmelegedés elméletével? Abduszamatov szerint tudományosan nincs megalapozva ez az állítás.

De a fizika és a matematika tudományok doktorának feltételezése egyelőre nem kap támogatást kollégáitól. Jurij Nagovicin, a Pulkovói Csillagászati Obszervatórium helyettes igazgatója szerint nagyon óvatosan kell kezelni ezt az elgondolást.

- A tudomány egyik legbonyolultabb feladatáról van szó. Ugyanakkor az elmélet szerzője korábban nem foglalkozott az éghajlattal. Abduszamov elmélete semmiképpen nem fejezi ki a Pulkovói Obszervatórium álláspontját.

A klimatikus változások előrejelzése bonyolult feladat. Közel sem minden prognózis válik be, főleg, ha az alapja egy olyan még kevéssé tanulmányozott jelenség, mint a napaktivitás – mondja Jurij Smakin, a geográfiai Intézet klimatológiai szakértője.

- Az igazság az, hogy erre a kérdésre senki sem tudja a választ. Egyelőre nem látjuk jelét a lehűlésnek. Folyik a felmelegedés, és ez a folyamat meglehetősen szívós. De a Nap viselkedését nem tudjuk előre jelezni. Érdekes tény, hogy több évszázadon át ismert a 11 éves napaktivitási ciklus. 2007-ben minimálisan volt aktív a Nap, ezt követően az új 11 éves ciklusban az aktivitás növekedését vártuk, ami azonban nem következett be. Nem tudjuk, hogy miért.

Abduszamatov a kollégák ellenvetésére annyit mondott: minden zseniális feltevést elutasított először a tudományos közvélemény. A tudós úgy látja, hogy elgondolásának mind több híve lesz a világban.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4378811

Jelenleg az oldalon

13
Online