A Wired magazin egyik vezércikke ebben a hónapban lerántja a leplet az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) Utah-i adatközpontjának nagyszabású tervéről, ami nem más, mint a kongresszus által még 2003-ban leállított „Teljes információtudatosság” program újjáélesztése. A program szó szerint az egész világ minden elektronikus kommunikációját rögzítené és feldolgozná.

A javaslat szerint egy olyan rendszer kerülne kiépítésre, ami bolygónk teljes elektronikus kommunikációját magába szippantaná, hogy egy szuper-számítógépen átszűrve megjelölje a további vizsgálatra érdemes párbeszédeket, email üzeneteket, tranzakciókat és egyéb adatforgalmakat. Az eredeti program terjedelme olyan hihetetlen volt, hogy egy rövid törvényhozói csatát követően a kongresszus úgy döntött szigorúan korlátozni fog minden olyan technológiát, amely képes ilyen célok kivitelezésére és megtiltotta, hogy a már összegyűjtött információkat valaha is felhasználják amerikai állampolgárok ellen.

Amennyiben azonban hihetünk a titkosszolgálati hírekre szakosodott, igen alapos újságírónak, James Bamford-nak, a honatyák intézkedései nem voltak képesek gátat vetni a próbálkozásnak.

Bamford szerint az NSA új Utah-i adatközpontja a világ eddigi legátfogóbb és leghatékonyabb kémkomputerével rendelkezik majd, hihetetlen kapacitással. Képes lesz feltörni szinte minden titkosítást vagy feldolgozni bármilyen mennyiségű email üzenetet vagy telefonbeszélgetést bárhol a világon, akkor is, ha azt nem az Interneten keresztül bonyolítják. A központ hírszerzési képességeit egy sor ultra-érzékeny műhold is támogatja, amelyek bármilyen távolságból képesek lehallgatni az elektronikus kommunikációkat.

Bamford három titkos, volt NSA munkatárs forrása szerint a hivatal az amerikai állampolgárok kommunikációit is beledobta a levesbe, tudatosan megszegve ezzel az alkotmányt. A „Teljes információtudatosság” program lefújásakor ugyanakkor a Pentagon jóváhagyta a „terrorizmus elleni harchoz szükséges feldolgozási, elemző és együttműködési eszközök finanszírozását,” ami pontosan fedi az új központ funkcióját az NSA saját definíciója szerint. Mindössze egy évvel a finanszírozás elfogadását követően az amerikai energiaügyi minisztérium egy számítástechnikai központot alapított, ahonnan a kutatók által kifejlesztett technológiákat titokban az NSA-nek és a felállítás alatt lévő fent említett adatközpontnak továbbították.

Bamford forrásai nem az elsők, akik gyanús tevékenységről számoltak be a nemzetbiztonsági hivatalnál. Az Obama kormány vádat emelt Thomas Drake, NSA leleplező (whistleblower) ellen, információ kiszivárogtatásért egy névtelen riporter számára. Russell Tice, NSA elemző szintén hasonló leleplező információkkal szolgált 2005-ben, majd 2009-ben is. Tice már akkor is arra figyelmeztetett, hogy az NSA minden amerikai összes adatának, beleértve a banki információkat is, birtokában van. Az üzenet messzire elhallatszott. Olyan messzire, hogy Jay Rockefeller szenátor kijelentette, nem lepné meg, ha az NSA utána is kémkedne.

Bamford egyik forrása szerint az NSA szó szerint egy puccs végrehajtásán ügyködik, ami siker esetén az Egyesült Államokat igazi „kulcsrakész diktatórikus állammá” alakítaná. Az NSA programjánál jelentősen kisebb léptékű, vezető demokrata képviselőket és riporterek célba vevő kémprogram, sok évvel ezelőtt Richard M. Nixon elnök bukását hozta. Akkor a kongresszus attól tartott, hogy a megszerzett információkban rejlő hatalmat valaki esetleg politikai célokra használhatná.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 286 050 megtekintés

Videó: 32 789 291 megtekintés

Látogatók

Összesen5526973

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh