A végzetes autóbalesetek száma jelentősen csökkenhetne, ha sikerülne idejében kiszűrni az alkohol hatása alatt volánhoz ülőket.

Jelenleg ez csak úgy oldható meg, ha a rendőr megállítja az autóst és a megfelelő műszerrel megméri a lehelet alkoholtartalmát. Egy lengyel találmány azonban egy ennél jóval hatékonyabb módszert vetít előre, amihez nem kell más, mint egy viszonylag egyszerű lézeres eszköz, ami képes az alkoholgőz szintek mérésére a mozgó járműben. A varsói Katonai Műszaki Egyetem kutatócsoportja Jaroslaw Mlynczak vezetésével a Journal of Applied Remote Sensing szaklapban publikálta munkáját.

Mlynczak elképzelése szerint az eszközt az út szélén helyeznék el, így minden elhaladó autót meg tud vizsgálni. „Ha alkoholgőzt észlel egy autóban, a gépjármű fotóját, amin látható a rendszáma, elküldi a rendőröknek, akik néhány száz méterrel távolabb várakoznak” - magyarázta. „Ezután a rendőr megállítja a gyanús autóvezetőt és ellenőrzi a hagyományos műszerekkel. Az is elképzelhető, hogy a sofőr józan és utasai ittasak, ennek ellenére egészen biztosan csökkenti a rendőrök által megállítandó autók számát és növeli az ittas vezetők kiszűrésének hatékonyságát”.

A képünkön látható eszköz egy 3,39 um hullámhosszú és 2 mW energiájú lézersugarat használ. A lézert az út szélén helyezik el és egy, az út másik oldalán elhelyezett tükörre irányítják. Egy másik lézersugarat – 0,6 um hullámhosszal – vezérsugárként (pilot) egy dikroikus tükörrel egy vonalba állítjuk az ellenőrzősugárral (monitoring). Az autóról visszaverődő ellenőrzősugarat egy szférikus tükörrel a 2. detektorra fókuszáljuk. A detektorokról visszakapott jeleket egy speciálisan kifejlesztett elektronikus rendszer elemzi. „Mivel az ellenőrzősugár kétszer is áthalad az autón, fokozott a sugár alkoholgőz általi elnyelődése” - magyarázta Mlynczak. „Ezen felül a sugár az autó üvegfelületei általi eltolódását is kiküszöböltük. Más részről ez a megoldás az autó ablakainak fokozott ellenőrzősugár elnyeléséhez vezet, ezt magas érzékenységű detektorokkal ellensúlyoztuk”.

Egy valós helyzetben az alkoholgőz az emberi tüdőből áramlik ki, a kísérletben azonban a forrást szimulálták. A szimulációhoz egy megfelelő koncentrációjú vizes alkohololdatot párologtattak megfelelő hőmérsékleten. Mlynczak szerint a kísérlet eredményei bizonyították az eszköz hatékony működését. Elmondása szerint rendszerük a vérében legalább 0,1 százaléknyi alkoholkoncentrációval rendelkező ember leheletéből származó alkoholgőz jelenlétét tudja kimutatni az autóban.

Mlynczak elismerte, hogy a rendszer kicselezhető, például az ablak lehúzásával. „Mindazonáltal az ilyen helyzeteket könnyedén felismeri a rendszer, ami ezt az információt elküldi a rendőröknek, jelezve, hogy az autót meg kell vizsgálni” - mondta. „A légkondicionáló, vagy a ventilátorok bekapcsolásával is torzíthatók a mérések eredményei, ez azonban a mozgó levegő sebességétől függ, ami általában nagyon alacsony, ezáltal hatása a mérésekre elenyésző”.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 828 186 megtekintés

Videó: 49 010 746 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7041770

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh