Az európai NATO-tagországoknak több mint 100 milliárd dollárral kellene emelniük védelmi kiadásukat ahhoz, hogy az amerikai elnök követelésének megfelelően teljesítsék a szövetség által a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot - áll a legnagyobb londoni hadászati-védelmi kutatóintézet pénteken ismertetett éves világjelentésében.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ védelmi kapacitásairól és katonai egyensúlyi helyzetéről összeállított idei elemzés (Military Balance 2019) kimutatja, hogy a globális védelmi kiadások tavaly 80 milliárd dollárral 1670 milliárd dollárra emelkedtek.   

A londoni kutatóintézet tanulmánya szerint a védelmi kiadások tavalyi nominális növekedésének több mint a felét az Egyesült Államok adta: az amerikai katonai kiadások csaknem 45 milliárd dollárral 643,3 milliárd dollárra emelkedtek 2018-ban.   

Az IISS szakértői hangsúlyozzák a tanulmányban, hogy az amerikai védelmi költségvetés tavalyi emelésének mértéke megközelítette Németország teljes védelmi kiadását, amely 45,7 milliárd dollárnak felelt meg.   

Az a 45 milliárd dolláros összeg, amennyivel az amerikai védelmi kiadások tavaly emelkedtek, önmagában a világ tízedik legnagyobb védelmi költségvetése lenne - áll az IISS pénteken bemutatott tanulmányában.   

A londoni kutatóműhely kimutatása szerint az európai NATO-szövetségesek védelmi kiadásai tavaly átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek.    

Az IISS-jelentés felidézi ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok ennek ellenére a védelmi kiadások még további növelésére igyekszik rászorítani az európai NATO-országokat, és Donald Trump amerikai elnök már tavaly azt követelte, hogy minden NATO-szövetséges "azonnal" érje el a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadási szintet.   

Az IISS londoni szakértőinek számításai szerint azonban Trump e követelésének teljesítéséhez arra lenne szükség, hogy az európai NATO-tagállamok 102 milliárd dollárral emeljék védelmi költségvetésüket az előirányzott katonai kiadásokon felül.   

Az elemzőműhely tanulmánya szerint ez azt jelentené, hogy az európai NATO-szövetségeseknek a tavalyi 4,2 százalékos növelés helyett egyszerre 38 százalékkal kellett volna emelniük katonai kiadásaikat, ha Donald Trump követelésének megfelelően "azonnal" el akarták volna érni a hazai össztermékük 2 százalékával egyenlő védelmi költségvetési értéket.   

Az IISS tanulmánya szerint a NATO megalakulásának 70. évfordulóját nemcsak külső szereplők, például Oroszország destabilizálási kísérletei árnyékolják be, hanem belülről fakadó bizonytalanságok is.   

Donald Trump megnyilatkozásai kérdőjelessé tették, hogy a jelenlegi amerikai kormány mennyire becsüli meg saját szövetségesi rendszerét, és ez nyugtalanságot keltett a partnerországok körében, amelyek évtizedek óta Washington stratégiai megbízhatóságára építenek.   

Mindezek ellenére azonban az Egyesült Államoknak változatlanul központi szerepe van Európa védelmében, és Trump kirohanásaitól függetlenül az amerikai kormány továbbra is biztosítja az európai földrész védelméhez szükséges finanszírozást és felszerelést - áll az IISS pénteken Londonban ismertetett éves világjelentésében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 648 megtekintés

Videó: 48 283 488 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919141

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh