Az illetékesek tagadják ennek lehetőségét, de az ukrán helyzet kihathat az együttműködésre.

Kedden kerül sor a sorrendben 39., a nemzetközi űrállomást célba vevő expedíció rajtjára, amelyen ezúttal egy amerikai és két orosz űrhajós vesz részt. Az állomáson jelenleg amerikai, orosz, valamint japán kollégáik tartózkodnak, és bár az illetékesek szerint erre minimális az esély, az ukrán helyzet miatti feszültség az itteni együttműködésre, pontosabban a különböző űrprogramokra is kihathat.

Az asztronauták (avagy kozmonauták) egy röpke hatórás út végén jutnak el az űrállomásra, erre azonban hetekig készülnek. A nemrég innen visszatért, szintén amerikai Mike Hopkins szerint orosz partnereit közeli barátként kezelheti, közöttük az együttműködés a féléves ott tartózkodás alatt igen szoros volt, aggodalomra így semmi ok. Az országok közötti feszültség azonban máshol akadályokat képezhet, aminek esélyét John Logsdon, a NASA tanácsadói testületének tagja már 20-25 százalékra becsüli. Ennek bekövetkezte valóságos katasztrófa lenne az amerikai fél számára, hiszen jelenleg több szempontból is az orosz félre vannak utalva.

Kitűnő példa erre az űrsiklók nyugdíjazása, amelynek eredményeként 2011 óta kizárólag a Szojuz űrhajókkal tudnak eljutni a nemzetközi űrállomásra, meghatározott időközönként lecserélve annak legénységét. Az üzleti szféra által fejlesztett utódok 2017 előtt biztosan nem állnak majd készen, így még évekig fennáll majd a némileg kényelmetlen helyzet - az amerikaiak átlagban 70,7 millió dollárt fizetnek minden egyes utazásért. A Pentagon eközben arra utasította a légierő illetékeseit, hogy vizsgálják felül az orosz gyártású RD-180 hajtómű Atlasz V rakétákban történő felhasználásának kérdését, mivel ennek utánpótlása most bizonytalanná vált. Ezen rakéták egyébként jelenleg katonai műholdakat juttatnak a megfelelő pályára.

Bárhogy is alakulnak a dolgok, a két ország közötti viszony mindenképpen kihat majd az űrprogramokra. Az amerikaiak már csak emiatt is szeretnék mielőbb visszanyerni önállóságukat, erre azonban még jó ideig nem lesz komoly esélyük.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 650 668 megtekintés

Videó: 48 852 138 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7014867

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh