Közös cselekvésre buzdít a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében, mivel az idén még a tavalyinál is korábban, mindössze hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Ez a fogyasztási szint értelemszerűen nem tartható fent: törekednünk kell arra, hogy lecsökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

A Global Footprint Network adatai szerint idén augusztus 1-jén lépjük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a mértéket, amelyet a Föld egy év alatt képes újratermelni. Tavaly ez a nap augusztus 2-án jött el, 1970-ben viszont még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát. Ez a dátum szimbolikus: azt a hatalmas nyomást jelképezi, amelyet az emberiség, illetve az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémájára gyakorol.

Úgy élünk, mintha több Föld állna a rendelkezésünkre

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője elmondta: az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van. A fogyasztás mértékét tekintve ez egy globális átlag, ami országonként más és más képet mutat. Ha a világ teljes lakossága úgy élne, mint a kanadaiak, akkor már március 18-án eljönne a túlfogyasztás napja, Németország esetén ez a nap május 2-ára esne, Kínában pedig június 15-én.

Tavaly Luxemburg volt a rekorder, idén azonban Katar megelőzte: ha az egész emberiség olyan életmódot folytatna, mint a katariak, akkor már február 9-én elérnénk a túlfogyasztás napját – figyelmeztetnek a környezetvédők. A közleményből kiderült, Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet: ha az egész világ úgy élne, mint hazánkban, akkor közel két Földre lenne szükségünk, és már június 20-án eljönne a túlfogyasztás napja.

A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint például Marokkó, Kirgizisztán, Niger, Albánia vagy Pápua Új-Guinea.

Többféleképpen   is csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat

Mint a közleményben hangsúlyozzák, a Föld biológiai sokfélesége már most rendkívüli tempóban csökken, az éghajlatváltozás hatásai pedig egyre súlyosbodnak. Ezért a túlfogyasztás napján sürgős lépéseket kell tennie az egész világnak a javulás érdekében. A környezetvédők szerint számos olyan tényező létezik, amellyel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Példaként említik, hogyha fele ennyit autóznánk, akkor tizenkét nappal kitolhatnánk a túlfogyasztás napját. De ha az emberiség szén-dioxid-kibocsátását 50 százalékkal csökkentenénk, a túlfogyasztás napja több mint 90 nappal később lenne a jelenleginél. Emellett, ha a világon mindenki a felére csökkentené az élelmiszerpazarlást, akkor kevesebb mint 40 nappal később jönne el a kritikus nap.

Otthonaink megfelelő szigetelése is hozzájárulna ahhoz, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk: ha csak 1 Celsius-fokkal csökkentenénk a fűtés hőmérsékletét, háztartásunk akár 300 kilogramm szén-dioxidot is megtakaríthatna évente – olvasható a közleményben.

További fenntarthatósági ötletekért érdemes meglátogatni a WWF Magyarország honlapját. A szakértők szerint minél többen döntenek a környezettudatos életmód mellett, annál nagyobb az esélye annak, hogy a kritikus túlfogyasztási napot fokozatosan kitoljuk, és élhetőbbé tegyük a környezetünket.

Forrás: hirado.hu / wwf.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 825 megtekintés

Videó: 47 967 959 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887505

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh