Befejezte működését az amerikai űrkutatási hivatal 2012-ben felbocsátott Van Allen-ikerszondáinak egyike, a földi irányító központból július 19-én küldték el a bezárás parancsot a B űrszondának - jelentette be a NASA.

Az űrszondák feladata az volt, hogy soha nem látott részletességgel tanulmányozzák a Van Allen sugárzási övezetet. Eredetileg két évre tervezték missziójukat. A B űrszonda napelemei mostanra lemerültek. Mivel mérőműszereinek a működése a Naptól függött, és már nem képes arra, hogy napelemeit a Nap felé irányítsa, kikapcsolták az űrszondát.   

A Van Allen B stabil, kör alakú pályán kering a Föld körül, és körülbelül 15 év múlva tér vissza a bolygó légkörébe és biztonságosan elég. A februárban végrehajtott pályamódosítása tette lehetővé, hogy ez megtörténjen, és az űrszonda ne váljon keringő űrhulladékká.   

A Van Allen A várhatóan szeptember elejéig lesz képes normális üzemmódban működni a kutatók szerint.   

A 2012. augusztus 30-án felbocsátott két űrszonda hét éven át páratlan adatokat gyűjtött a Föld két sugárzási övezetéről, amelyet Jams Van Allenről, az Iowai Egyetem fizikusáról neveztek el. Felfedeztek egy eddig ismeretlen, harmadik sugárzási övezet is a Föld körül. A korábbi megfigyelések alapján a Van Allen sugárzási övezetről ugyanis úgy tudták, hogy két vastag gyűrű, amely körülveszi a Földet, ezek elektromosan töltött részecskéket tartalmaznak, amelyeket a napszél hoz létre. Ez a harmadik gyűrű azonban a kutatók szerint ideiglenes, négy héten át tudták megfigyelni, mielőtt a Naplól érkező erős bolygóközi lökéshullám megsemmisítette.

Forrás: MTI / nasa.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 667 400 megtekintés

Videó: 49 720 647 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7124009

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh