Ezzel alaposan odavágott a rivális fejlesztéseknek, és nagy lépést tett előre a cél felé. A South China Morning Post lapjain jelent meg a héten a hír, miszerint a Sanghajtól nyugatra lévő Hefei városában a kutatóknak sikerült új rekordot felállítaniuk, miután az egy évtizeddel ezelőtt beüzemelt fúziós reaktor 102 másodpercen át működött. Ez nagy előrelépést jelent, az igazi áttörést azonban egy nemzetközi projekt hozhatja el.

Az Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) nevének megfelelően egy tokamak reaktor, amely eredetileg szovjet fejlesztés. Ezt még 2006-ban üzemelték be a kínai szakemberek, ezt követően pedig számos tesztet bonyolítottak le, a többi hasonló projekttel együtt igyekezvén minél hosszabbra nyújtani a működési időt, hiszen ez lesz a kulcs a fúziós energia hasznosításában. Az új rekord a már említett 102 másodperces üzem, ennyi ideig sikerült fenntartani a hidrogénplazmát, amely ezúttal 50 millió Celsius-fokos hőmérsékletet ért el - ez mintegy háromszorosa a Nap magjában uralkodó hőmérsékletnek, mégis elmarad a néhány nappal ezelőtt Németországban bejelentett szinttől.

A Wendelstein 7-X kísérleti reaktorban ugyanis 80 millió Celsius-fokos hőmérsékleten jött létre a hőn áhított plazma, ezt azonban a másodperc töredékéig sikerült csak fenntartaniuk, így a kínai siker jóval fontosabbnak mondható. Ez még akkor is így van, ha a nemzetközi projektként alakuló ITER várhatóan mindkét fejlesztést lepipálja majd, hiszen ez utóbbi a tervek szerint megépülése idején a világon a legnagyobb lesz, és a működtetéséhez szükséges energia akár tízszeresét is megtermelheti majd.

Hogy ez mennyiben valósul meg, az csak a beüzemelés után derül ki.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 703 megtekintés

Videó: 48 285 830 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919364

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh