A világ nagyvárosai közül Budapest az ötödik helyen áll a számítógépes kártevőkkel fertőzött PC-k jelenlétét tekintve, de Szegeden, Szolnokon és Budaörsön is rengeteg a zombi-PC - derül ki a Symantec cég tanulmányából.

A biztonsági szoftvereket fejlesztő amerikai cég éves tanulmányából kiderül, hogy a kiberbűnözők tavaly leginkább célzott támadásokra, a meglévő biztonsági rések kihasználására, és a közösségi oldalakra összpontosítottak.

A kártevővel fertőzött, így az interneten keresztül bűnözők által távirányíthatót számítógépek számát tekintve Budapest világszinten az ötödik helyen végzett, csupán Tokió, Buenos Aires, Róma és Tajpej előzi meg. A trójai programok segítségével illetéktelenek által irányítható számítógépek száma alapján egy másik magyar nagyváros, Szeged is felkerült a listára, de a zombihálózatok mennyisége alapján Szolnok és Budaörs is előkelő helyet foglal helyet.

Gombás László, a Symantec cég biztonsági szakértője szerint általában azok a városok válnak a zombihálózatok forrásaivá, amelyekben már régóta elérhető az internet. Az ezekben használt számítógépek közül azokat tudják internetes bűnözők távolból megszállni, és adatlopásra vagy spamek kiküldésére használni, amelyeken nem alkalmaznak vírusvédelmet, és nem frissítik a szoftvereket sem. A vírusvédelem önmagában nem elegendő, az elavult szoftverek biztonsági résein a kártevők ugyancsak bejuthatnak a PC-re. A trójai programok által megszállt gépek ráadásul fertőzési gócokká válnak, így könnyen megfertőzhetnek további PC-ket.

A közösségi hálózatok természetüknél fogva váltak a kiberbűnözők célpontjaivá, ezek ugyanis biztonságérzetet keltenek a felhasználóikban, így azok kevésbé óvatosan járnak el ezeken. A közösségi szájtokon különböző manipulációs technikák és a közösségi hálózatok természete miatt a fenyegetések sokkal könnyebben terjednek egyik személyről a másikra, hiszen sokszor a kártevőt vagy átverést tartalmazó link is egy ismerőstől érkezik.

Forrás: origo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 087 792 megtekintés

Videó: 48 317 240 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923192

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh