Precedenst állított fel egy finn bíróság, miután ártatlannak ítélte egy nyílt Wi-Fi hálózat tulajdonosát, akit azzal vádoltak, hogy jogvédett tartalmakat töltött le - a bíróság szerint a hálózat tulajdonosa ezért a tevékenységért nem felelős.

A jogvédő lobbisták mindenkivel szeretnék elhitetni, hogy akié a rendszer - legyen szó akár a The Pirate Bay-ről, akár az isoHuntról -, az felel azért, ami ott történik. Finnország egyik kerületi bírósága azonban a feje tetejére fordította ezt az elgondolást, precedensértékű jogesetet alkotva mindezzel.

A CIAPC nevű jogvédő szervezet egy nőt vádolt meg az általuk képviselt médiás tartalmak jogszerűtlen letöltése miatt, aki a vitatott időpontban több mint 100 vendéget fogadott a nyílt Wi-Fi hálózattal ellátott otthonában. Természetesen a szervezet 6000 euró ellenében figyelmen kívül hagyta volna az ügyet.

Az alperes nem állapodott meg a CIAPC-vel, a bíróságon azonban sehogyan nem volt bizonyítható, hogy a jogsértést ki követte el - a bíróság ítélete alapján a nő nem volt felelős a felrótt vádakért. A finn bíróság döntése világszerte fordíthat a hosszú ideje vitatott kérdéseken, azonban Finnországban még nagyobb a jelentősége. Számos embert készülnek azzal a bíróságra "invitálni", hogy illegálisan osztott meg tartalmakat a The Pirate Bay-en. Mivel a jogvédőknek csak egy IP-címre van szükségük a perhez, egyszerű védekezés lehet, ha a kalózok (?) arra hivatkoznak, a Wi-Fi hálózatuk nem védett.

Forrás: pcworld.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4828865

Jelenleg az oldalon

10
Online