Több száz öngyilkosságot akadályozhatott meg 2017-es slágerével Logic amerikai rapper egy új tanulmány szerint.

A 1-800-273-8255 című dal az öngyilkosságok megelőzésére létrehozott amerikai segélyvonal telefonszáma. Egy új kutatás szerint a dal hatására jelentős növekedést tapasztaltak a beérkező hívások számában és vélhetően csökkent az elkövetett öngyilkosságok száma is - írja a The Guardian online kiadása.   

A British Medical Journal (BMJ) című tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerint miután a jelentős közfigyelmet kapott dal megjelent és Logic két nagy szabású fellépésén is hallható volt, 9915-tel nőtt a beérkező hívások száma és bizonyíthatóan csökkent az Egyesült Államokban az öngyilkosságok száma.   

"Az öngyilkosságok megelőzése és a tájékoztatás érdekében ki kell használni a pozitív médiamegjelenések előnyeit, hogy eljusson az információ az emberekhez és a nagy kockázatú csoportokhoz anélkül, hogy kárt okoznánk a veszélyeztetetteknek. A területen végzett kutatások fő dilemmája, hogy a reményteli és gyógyulásról szóló történetek kevesebb teret kapnak a médiában, mint az öngyilkosságok" - vélik a kutatók.   

A kutatás három fő eseményt vizsgált: a dal megjelenését 2017. április 28-án, Logic fellépését az MTV zenei díjátadón 2017. augusztus 27-én és a Grammy-díjátadón 2018. január 28-án.   

A dal, melyben Alessia Cara és Khalid is közreműködik, hetekig a Billboard Hot 100 amerikai slágerlista legjobb tíz slágere között szerepelt. 2017 szeptemberében a harmadik helyre került.    

A dal megjelenése utáni 28 napban mintegy 10 százalékkal emelkedett a segélyvonal Google-kereséseinek száma.    

Az elemzések szerint a 34 napos időszakban, amikor a dal kiemelt figyelmet kapott, 6,9 százalékkal nőtt a segélyvonalra befutó hívások száma. Ugyanebben az időszakban csökkent az elkövetett öngyilkoságok száma: 245-tel kevesebbet regisztráltak, ami 5,5 százalékos csökkenést jelent.

Forrás: MTI / theguardian.com / bmj.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 417 709 megtekintés

Videó: 41 171 383 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6051382

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh