Hamarosan Mega néven indítja újra a januárban bezárt Megaupload portált Kim Dotcom. Az új oldalon olyan titkosító technológiával kerülnének feltöltésre a fájlok, amelyek feloldásához csak a feltöltőnek lenne kulcsa, így elméletben az üzemeltetőket nem terhelné felelősség, ha a felhasználók jogsértő fájlok megosztásához használják a rendszert.

A Wired amerikai technológiai lapnak adott interjúban jelentette be az amerikai hatóságok által szerzői jogi jogsértéssel vádolt Kim Dotcom, hogy Mega néven indítja újra az év elején bezárt fájlcserélő oldalát. A Megaupload-hoz hasonlóan az új oldal virtuális tárhelyként szolgál majd, a felhasználók a korábbiakhoz hasonlóan nagyméretű fájlokat tölthetnek fel, tárolhatnak, illetve oszthatnak majd meg az oldalon keresztül. Ami újdonság, hogy Dotcomék titkosítási technológiával akarják elkerülni, hogy az illegális megosztások után ne terhelhesse az üzemeltetőket felelősség.

Az új-zélandi házi őrizetben kiadatására váró Dotcom elmondása szerint a feltöltés során a feltöltött fájlokat egy algoritmus titkosítja majd, amely generál egy feloldókulcsot is, aminek csak a feltöltést indító felhasználó lesz birtokában, és ő dönti el, kivel és hogyan osztja azt meg. A fájlokat ilyenformán le lehet ugyan tölteni, de csak a kulcs birtokában válnak használhatóvá. E nélkül ugyanis értelmezhetetlen adathalmazt képeznek. Dotcom és fejlesztőtársa, Mathias Ortmann szerint a titkosítás miatt az üzemeltetők sem lesznek azzal tisztában, hogy mit tárolnak a Mega szerverein. Ennek okán pedig, érvelésük szerint nem lesznek felelősségre vonhatók akkor sem, ha a felhasználók illegális tartalmat terjesztenének.

A Wired-nek nyilatkozó Dotcom a titkosítás kapcsán azt is kiemelte, a rendszer a hatósági razzia ellen is védelmet nyújt, hiszen a kulcsok nélkül ezek sem tudnak hozzáférni a tárolt adatokhoz. Mivel a Megaupload januári bezárása során nagyszámú illegálisan megosztott tartalom, illetve a felhasználók saját adatai is elveszetek, az internetguru az adatbiztonságra vonatkozóan azt is kifejtette, két országban két szerverparkon futnak majd a Mega rendszerei, amelyek duplikálva tárolják a tartalmat, így, ha egy esetleges razzia vagy más okból eredő rendszerleállás okán az egyik szerverhálózat leáll, a másikon továbbra is minden tartalom elérhető marad.

Kim Dotcom ellen ez év januárjában indult hatósági eljárás, miután amerikai támogatással az új-zélandi hatóságok razziát tartottak bérelt otthonában. A Megaupload portált lekapcsolták, a férfit őrizetbe vették, majd néhány héttel később feltételesen szabadlábra helyezték. Az amerikai hatóságok hivatalosan kérték kiadását. A kiadatási tárgyalásra előre láthatóan 2013 tavaszán kerül sor.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 934 megtekintés

Videó: 48 313 366 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922594

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh