Elegük lett a csehországi naperőművek tulajdonosainak az évek óta tartó huzavonából, és milliárdos kártérítési pert indítanak a cseh állam ellen egy visszamenőleges hatályú törvény miatt.

Amióta 2010 végén a cseh kormány egy visszamenőleges hatályú törvénnyel 26 százalékos adót vetett ki a naperőműveket birtokló vállalatok nyereségére, folyamatosan vitáztak a felek. A tulajdonosoknak mostanra elegük lett: a Prague Monitor jelentése szerint az érintett 11 külföldi befektető − valamennyi az International Photovoltaic Investors Club (IPVIC) tagja − közölte a prágai pénzügyminisztériummal, hogy beperlik a cseh államot.

Frank Schulte, az IPVIC főtitkára szerint nem elég, hogy az aránytalanul magas adóval Prága súlyos anyagi kárt okozott a külföldi befektetőknek, az is nyilvánvalóvá vált: a nemzetközi trenddel szembe menve továbbra is akadályozni akarja mind a meglevő, mind az épülő naperőművek működését és fejlesztését. Ennek bizonyítékát látják abban is, hogy a cseh energiaszabályozási hivatal (ERÚ) elnöke, Alena Vitásková közölte, 2014-től meg akarják szüntetni a megújuló energiaforrások támogatását. A hölgy ezt azzal indokolta, hogy 2013 végére teljesítik − jóval a 2020-as határidő előtt − vállalásukat, miszerint az ország energiaszükségletének 13,5 százalékát megújuló forrásból biztosítják

Nem ez lenne az első olyan per, amit Prága elveszít külföldi befektetőkkel szemben, és ezúttal is óriási összegről van szó. A napelemesek veszteségét a prágai gazdaságtudományi egyetem 560 milliárd koronára becsülte, és a Czech Photovoltaic Industry Association (CZEPHO) sokkal szerényebb számítása szerint is a kártérítés összege elérheti a 250 milliárd koronát.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 257 megtekintés

Videó: 48 313 623 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922644

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh