A hosszabb élettel hozta összefüggésbe a kerti munkát, illetve a ház körüli teendők elvégzését egy svéd tanulmány, amelyet a British Journal of Sports Medicine című folyóiratban közöltek.

A tanulmány szerint az idősebbek számára nehézséget jelenthet az erőteljes testmozgás, ám a mostani eredmények szerint már az ülő életmód elkerülése is életmentőnek bizonyulhat esetükben. Az összesen 4232 hatvan év feletti ember bevonásával készült vizsgálat szerint a hosszú időn át való ülés kiiktatásával csökkenthető a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázata.

A stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház kutatói szerint az idősebbek hajlamosak több időt ülve tölteni és kevesebbet mozogni, mint más korosztályok tagjai. A kutatók most olyan mérsékelten aktív - az ülés és a teljes erőbedobással végzett testmozgás közötti - tevékenységek jótékony hatását vizsgálták, mint az autójavítgatás, a háztartási teendők, a fűnyírás, a földi szeder leszedése és a vadászat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a napi szinten aktívabb embereknél volt a legalacsonyabb a szívroham kockázata, de a "semmit nem csinálókhoz" képest azon résztvevőknél is alacsonyabb volt a kockázat mértéke, akik nem végeztek ugyan testedzést, de összességében aktív életet éltek.

A tanulmány szerint az aktív életmód 27 százalékkal csökkentette a szívroham, illetve az agyi érkatasztrófa kockázatát és 30 százalékkal csökkentette a két működészavar okozta halálesetek számát a 12 évet felölelő vizsgálat ideje alatt - adta hírül a BBC News. A kutatók szerint a hosszú időn át való ülés lassíthatja az ember anyagcseréjét, illetve az aktivitás hiánya megváltoztathatja az izomszövetekben termelődő hormonokat. Ezeknek idővel romboló hatása lehet az egészségre.

"Annak ellenére, hogy a tanulmány csupán hatvanéves embereket vizsgált, teljesen ésszerű azt feltételezni, hogy minél aktívabb életmódot folytat valaki az élete során, annál alacsonyabb lesz esetében a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata" - mondta Tim Chico, a Sheffield Teaching Hospitals nevű egészségügyi szervezet szívszakorvos-tanácsadója.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 090 megtekintés

Videó: 47 970 315 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887734

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh