A torrentezők számára ismerős BitTorrent csapata olyan üzenetküldő és netes telefonálós programot rakott össze, amely már-már lehallgathatatlanná teszi a kommunikációt.

Windowsos számítógépekre, Macekre, androidos eszközökre, valamint iPhonra/TiPad-re is elérhető a BitTorrent Bleep nevű telefonálós/üzenetküldős alkalmazása. A fejlesztők egy olyan technológiát fejlesztettek, melyet használva mások nem tudnak hozzáférni az üzenetváltásokhoz és a beszélgetésekhez.

A hasonló célú népszerű szolgáltatások (Skype, Viber, Facebook Messenger, WhatsApp stb.) esetében az üzenetek az üzemeltetők szerverein tárolódnak. Ugyan titkosítják őket, de mégis: ott vannak, és aki feltöri a titkosítást vagy ellop egy felhasználónév/jelszó párost, az megszerezheti őket. A Bleep ezzel szemben teljesen decentralizált: a kommunikációt nem egy központon keresztül továbbítja, hanem a fájlcseréléshez (torrentezéshez) hasonló, 170 milliós felhasználói hálózat erejét kihasználva, szétszórt adatcsomagokban.

A Bleep használatához még jelszót sem kell választani (tehát ezt sem lehet kitalálni vagy feltörni), elég megadni egy felhasználónevet, amit összeköthetünk e-mail címünkkel és telefonszámunkkal is.

Ha ez nem lenne elég, a fejlesztők egy úgynevezett Suttogó (Whisper) funkcióval is ellátták az alkalmazásokat. Ezt használva az elküldött üzenetek nem sokkal olvasásuk után megsemmisülnek, így nemhogy központi szervereken, még a két fél készülékén sem lesznek megtalálhatók.

A Bleep nem csak üzenetküldésre, hanem neten keresztüli telefonálásra is alkalmas.

Forrás: hvg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 643 673 megtekintés

Videó: 48 843 320 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7013052

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh