Legalábbis a jeruzsálemi Héber Egyetem egyik kutatója szerint. Yuval Noah Harari állítja, az emberré válás óta ez lesz az első igazi nagy lépés az evolúcióban.

Aki megteheti – mármint anyagilag – az kétszáz éven belül halhatatlan, szinte korlátlan képességekkel rendelkező, mindent tudó kiborggá válhat, állítja az izraeli kutató. Úgy viszonyulunk majd mi egyszerű halandók ezekhez a szuperemberekhez, mint a csimpánzok hozzánk. Azt még ő sem látja pontosan előre, hogy milyen technológiával leszünk képesek elérni az isteni állapotot – de az szinte bizonyos, hogy a mai számítástechnika és a biotechnológia vegyülése lesz – az emberek egyre inkább kapcsolódnak majd a számítástechnikai eszközökhöz, hálózatokhoz, a biológia és a technológia összenő. Nem hordozható, vagy hordható eszközöket viselünk majd, hanem ráépülünk a technológiára. Hariri szerint ez elkerülhetetlen, akármiféle konzervatív tendenciák is jelennek meg, szerinte ugyanis az emberbe egyszerűen “be van építve”, az elégedetlenség, akármilyen boldog, elégedett is lehetne aktuális állapotával. Többet akar, és meg is teremti magának.

Harari nem véletlenül használja a Redditen is közzétett gondolataiban az Isten-szerű kifejezést. Szerinte ugyanis az új emberek gyakorlatilag Istenné válhatnak. Szerinte ma már nem a Közel-Keletre kell tekintenünk, ha spirituális gondolatokat szeretnénk, hanem a Szilícium-völgyre, ahol ma már a “halált is csak egy megoldható technológiai problémának tekintik”. Valóban, az elmúlt hónapokban is számos olyan kutatásról jelent meg hír, amely előhírnöke lehet a Hariri-féle istenembereknek: kutatók komolyan számolnak azzal, hogy évtizedeken belül megoldható lehet, hogy az agyunkban tárolt információt, vagy akár a tudatunkat is számítógépek memóriáira töltsük le, így elérjünk – egyfajta – örök életet. Mások ugyanakkor már projekteket indítottak az egyes emberek genetikai kódjának megőrzésére, mondván, hamarosan rendelkezésre áll a technológia, amely szerveket klónozhat, így akár a fizikai öröklét sem tűnik megoldhatatlannak.

Folynak kutatások az agyhullámokkal irányított művégtagok kifejlesztésére, illetve arra, hogy az agyunk közvetlenül legyen képes kommunikálni számítógépes eszközökkel. A chipek beültetése az emberi szövetbe pedig már ma is létező technológia. Tehát Haririnak igaza lehet, ami a technológiai oldalt illeti.

Ő ugyanakkor a dolog társadalmi vetületére is figyelmeztet: a világ mai megosztottsága nem valószínű, hogy alapvetően megváltozna az elkövetkező időben. Tehát mindez a technológia csak keveseknek lesz elérhető. A fejlett világban sem mindenkinek. Így a mai szakadék, ami a szegényeket a gazdagoktól elválasztja, csak nőni fog – a szegények és gazdagok más fajba fognak tartozni. Ez pedig nem sok jót jelent.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4558922

Jelenleg az oldalon

14
Online