Egy hónappal a párizsi ENSZ-klímakonferencia előtt a francia közszolgálati televízió elbocsátotta azt a meteorológust, aki könyvében bagatellizálta a globális felmelegedés következményeit.

Philippe Verdier, a France Télévisions konszern meteorológiai osztályának vezetője, a France 2 csatorna időjárás-előrejelzésének műsorvezetője maga jelentette be, hogy megkapta a felmondólevelet. Ezt a köztelevízió is megerősítette.

Az interneten vasárnap közzétett felvételen Verdier emlékeztet arra, hogy a köztévé két héttel ezelőtt letiltotta a képernyőről, miután október 1-jén megjelent Climat Investigation (Éghajlatnyomozás) című könyve, amely heves vitákat váltott ki.

"Ma reggel kaptam egy levelet. Úgy döntöttem, hogy önökkel és önök előtt nyitom ki ezt a levelet, mert ez a szólásszabadság és a tájékoztatási jog nevében mindenkihez szól" - mondja a könyve plakátja előtt álló, feketébe öltözött újságíró, majd kinyitja a borítékot és magában elolvassa a levelet, de egy szót sem szól, s nem is mutatja meg a levél tartalmát.

Az újságíró Twitter oldalán a "France Télévisions elbocsátotta" felirat olvasható Verdier fotóján.

A France Télévisions vezetése nem kívánta a felvételt kommentálni, az viszont köztudott, hogy a köztelevízió etikai szabályzata szerint senki használhatja fel a vállalat imázsa által kialakított hivatalos státuszát személyes véleménye közvetítésére.

A Climat Investigation című könyvben Verdier, aki nem klímaszakértő, kétségbe vonja az Éghajlat-változási Kormányközi Testületet (IPCC) alkotó nemzetközi szakemberek feddhetetlenségét.

A szerző, aki elutasítja magával kapcsolatban a "klíma-szkeptikus" kifejezést, védelmébe veszi a felmelegedés számos "kedvező következményét". Felhívja a figyelmet arra is, hogy a tudósok "bizonytalanok" elméleteikkel kapcsolatban.

Éghajlatszakértők egybehangzóan hangoztatják, az éghajlatváltozásnak hosszabb távon tragikus következményei lesznek, ha semmi sem történik a globális felmelegedés féken tartása érdekében.

Philippe Verdier könyvében "manipulált tudósokról", "elvakult médiáról" és haszonleső civil szervezetről beszél.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 776 764 megtekintés

Videó: 28 870 669 megtekintés

Látogatók

Összesen5232358

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh