Lopott és a közlekedési szabályokat megsértő gépjárművek motorját tudja hamarosan távvezérléssel leállítani az orosz rendőrség a GLONASS globális műholdas navigációs rendszer segítségével - írta csütörtökön az Izvesztyija című napilap.

A kereskedelmi műholdas autóvédelem nem világújdonság, de Oroszországban 2017-től kötelezővé teszik, hogy a forgalomba kerülő új gépkocsikat az ERA-GLONASS rendszer fedélzeti termináljaival szereljék fel, ami széles körben teszi lehetővé az azonnali hatósági fellépést. A szabályozás érvényes lesz az Eurázsiai Gazdasági Unió más tagországaiban, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Örményországban is.

A gyújtást műholdról és mobiltelefonról lehet kikapcsolni. Az év elején rendszerbe állított ERA-GLONASS-t jelenleg alapvetően közlekedési balesetek helyszínének beazonosítására, valamint a bajba jutott autós és a sürgősségi szolgálatok diszpécsere közötti kommunikációra alkalmazzák.

A rendszer lehetővé teszi majd gépjárművek távvezérlését is.

Az Izvesztyija arra is rámutat, hogy a rendszer elterjedése elvileg lehetővé teszi a közlekedési szabályok betartásának totális ellenőrzését, mert 2020-ra az ERA-GLONASS 50 centiméteres pontossággal lesz képes meghatározni a gépjárművek helyzetét, és rögzíteni tudja majd mozgáspályájukat is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 645 megtekintés

Videó: 48 283 465 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919138

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh