Oroszország a vele szemben barátságtalan országok, közöttük az Egyesült Államok képviselőivel is hajlandó találkozni - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap, a Kaszpi-tenger-menti országok ötödök csúcstalálkozóján a kazahsztáni Atkauban.

"Sohasem tértünk ki a kapcsolattartás elől, egyebek között olyan országok esetében sem, amelyek barátságtalan politikát folytatnak velünk szemben. Ezért ha a vezetők szükségét érzik annak, hogy visszatérjenek azokhoz a kérdésekhez, amelyeknek megítélésünk szerint egyesíteniük kell Oroszországot és az Egyesült Államokat, de amelyek bizonyos körökben elutasítást váltanak ki az Egyesült Államokban, akkor ez a találkozó létre fog jönni" - jelentette ki Lavrov.   

A miniszter így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy vajon a Washington által bevezetendő új szankciók dacára is létrejöhet-e egy újabb találkozó Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trum amerikai elnök között.   

Lavrov kijelentette, hogy Moszkva amerikai készség esetén hajlandó lenne legalább külügyminiszteri szinten fejleszteni a kétoldalú kapcsolatokat az érdekegyensúly, az egyenlőség és egymás álláspontjának figyelembe vétele alapján.    

Az orosz diplomácia vezetője abszurdnak nevezte, hogy az amerikai külügyminisztérium a Szkripal-üggyel kapcsolatban Moszkva felelősségét hangsúlyozza. Washington közölte, hogy augusztus 22-én az angliai mérgezések miatt le fogja állítani a kettős rendeltetésű elektronika oroszországi exportját, és kilátásba helyezte, hogy 90 nappal később újabb szankciók következnek majd, ha Moszkva nem teljesíti a vele szemben Washington által támasztott feltételeket, vagyis nem ad biztosítékot arra, hogy többé nem alkalmaz vegyi fegyvert, és nem teszi lehetővé, hogy vegyi üzemeiben ENSZ-ellenőrzést tartsanak.   

Lavrov hangsúlyozta, hogy amíg Oroszország már az összes kötelezettségét teljesítette a vegyi leszerelés ügyében, addig az Egyesült Államokkal szemben ezen a téren kétségek merülnek fel.   

"A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) keretein belül már három éve megkaptuk a megerősítést minden elképzelhető ellenőrzés alapján, hogy az Oroszországi Föderációban a vegyifegyver-leszerelési folyamat lezárult. Az Egyesült Államoknak nagyjából ugyanilyen határidővel ugyanezt meg kellett volna tennie. Ők azonban újabb halasztást kértek, most már a 20-as évek közepéig, ezért inkább arról kellene beszélni, hogy az Egyesült Államoknak vannak problémái a vegyi leszereléssel" - fogalmazott a miniszter.   

"Nem zárjuk el üzemeinket az ellenőrök elől, akik mindent meglátogattak, amit meg akartak látogatni, és arra a megállapításra jutottak, amiről az imént beszéltem" - tette hozzá.    

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéssel került az angliai Salisbury városának kórházába. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Hasonló kölcsönös retorziók történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.    

Június 30-án a Salisburytől 16 kilométerre fekvő Amesburyben eszméletlenül találtak rá egy 44 éves brit nőre és egy 45 éves férfira. A Scotland Yard közölte, hogy őket is Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg, mint Szkripalékat. Szkripalék hosszas kezelés után távoztak a kórházból, de az amesburyi mérgezés egyik áldozata, Dawn Sturgess július 9-én elhunyt.   

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter vasárnap közölte, hogy az amerikai szankciókra válaszul Oroszország tovább csökkenti részesedését az amerikai állampapírokban. Mint mondta, Moszkva a jövőben fokozottan arra fog törekedni, hogy tranzakcióit a dollár helyett rubelben és más devizában, egyebek között euróban bonyolítsa le.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 628 megtekintés

Videó: 47 969 738 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887679

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh