A Kreml az Egyesült Államok új, az orosz költségvetést sokszorosan meghaladó katonai költségvetése fényében megalapozatlannak tartja azokat az amerikai kísérleteket, amelyek a békét veszélyeztető fenyegetésként igyekeznek beállítani Oroszországot - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Peszkov arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn aláírta az Egyesült Államok a 2019-es pénzügyi évre vonatkozó, 716,3 milliárd dolláros védelmi költségvetéséről szóló törvényt. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter decemberben 46 milliárd dollárban nevezte meg a 2018-as orosz katonai büdzsét.   

"A számok önmagukért beszélnek" - mondta Peszkov.   

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon a Szarmat interkontinentális ballisztikus nehézrakéta és más új orosz fegyverrendszerek a Start-3 orosz-amerikai hadászati fegyverzetkorlátozási egyezmény hatása alá esik-e, a szóvivő Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézte, aki szerint az új eszközök "teljes mértékben megfelelnek a vonatkozó nemzetközi szerződések szellemének és betűjének", valamint "Oroszország sohasem sértette meg nemzetközi jogi kötelezettségeit és elkötelezett azok iránt".   

Az Oroszország ellen újonnan bevezetendő, az amerikai kongresszus honlapján kedden ismertetett tervezett szankciókról kijelentette, hogy azok "semmi jót sem ígérnek a két ország kapcsolatai számára".    

A szenátusban beterjesztett, kétpárti törvénytervezet, amely az orosz pénzügyi szektorra terjesztené ki a gazdasági büntetőintézkedéseket, egyebek között megtiltaná az új orosz államadóssággal kapcsolatos műveleteket, továbbá a 14 napnál hosszabb lejáratú származékos pénzügyi eszközök alkalmazását Oroszország viszonylatában.   

A törvénytervezetet megalkotó szenátorok emellett azt javasolják, hogy tiltsák meg egy vagy több orosz pénzintézet számára az egyesült államokbeli műveletek végrehajtásának lehetőségét és fagyasszák be tengerentúli tulajdonukat. A potenciálisan érintett bankok listáján a VEB, a Szberbank, a VTB, a Gazprombank, a Roszszelhozbank, a Promszvjazbank és a VTB-haz csatolt Bank Moszkvi szerepel.   

Az orosz állami bankok ellen 2014 óta bevezetett amerikai szankciók eddig csak az amerikai eredetű új orosz adósság- és tőkefinanszírozást gátolták. A javasolt új intézkedések megakadályoznák, hogy a felsorolt pénzintézmények szabványos dollárelszámolást bonyolítsanak le amerikai bankok levelező számláin keresztül.    

A javasolt változtatások egyesült államokbeli orosz ingatlanvásárlás esetén a tulajdonosi struktúra nagyobb mértékű ellenőrzését is biztosítanák. Az amerikai biztosítótársaságoknak információt kellene szolgáltatniuk a hatóságoknak az országban drága lakóingatlanokat vásároló vállalatok kedvezményezettjeiről.   

Peszkov az azt firtató kérdésre, hogy miként kíván Moszkva minderre reagálni, rámutatott, hogy a törvénytervezetet még nem fogadták el, és hogy az orosz vezetés ilyen stádiumban még nem reagál, de nagy figyelemmel kíséri a fejleményeket.    

A szóvivő közölte, hogy Putyin és Angela Merkel német kancellár szombaton Berlinben a tervek szerint aktuális kérdések széles körét fogja áttekinteni, egyebek között az amerikai szankciók nyomán kialakult szituációt, a szíriai és az ukrajnai helyzetet, valamit a kétoldalú gazdasági együttműködés, így az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésének kérdéseit.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 882 megtekintés

Videó: 47 971 547 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887850

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh